Завдяки «Голосу України» ціла низка соціальних закладів Херсона отримала таку потрібну їм гуманітарну допомогу з далекого зарубіжжя. Майже двадцять тонн її привіз громадянин Шотландії Колін Міллер — він переймався долями хворих малюків та родин переселенців.

Цілий ваговоз потрібних речей та інвентарю шотландець мав передати херсонському благодійному фонду «Гаврош». Але після перетину кордону майно довго не могло дійти до адресата, оскільки розмитнювати його відмовилися — фонд «Гаврош» не входив до переліку доброчинних організацій, внесених до реєстру як отримувачі іноземної допомоги. Вантажівка майже два місяці не могла зрушити з автостоянки, аж доки доведені до відчаю доброчинці не звернулися до газети.
Після двох публікацій у «Голосі України», які згодом передрукували і місцеві видання, співробітники Херсонської митниці допомогли оформити всі необхідні документи, а рятувальники Головного управління ДСНС Херсонщини навіть надали приміщення для тимчасового зберігання подарунків від шотландської громади.
«Понад сто родин переселенців, котрі оселилися в гуртожитках обласного центру, завдяки Коліну Міллеру отримали ковдри, постільну білизну, подушки, дитячий одяг та ще багато хатнього начиння замість втраченого у рідних оселях. А відділення реанімації, неврології, недоношених малюків обласної дитячої лікарні отримали 25 функціональних ліжок з пультами для регулювання кута нахилу, підйомом спинки та навіть із підігрівом дна, — зазначила директор благодійного фонду «Гаврош» Олена Ткаченко-Степура. — На отримання кожного такого подарунка складали акт і фотографували передачу, щоб у благодійників не виникало й тіні сумніву, що їхні подарунки могли піти не в ті руки».
Переважна більшість «гуманітарки», зібраної чуйними мешканцями далекої Шотландії, належала до категорії життєво необхідних. Тому розлетілася, наче гарячі пиріжки. Але дещо мало не завело волонтерів з «Гавроша» у глухий кут. Сортуючи подаровані меблі, білизну, медичне обладнання, здивовані активісти відкопали у машині акустичну установку, барабани, електрогітари. І ще загалом майже два десятки музичних інструментів гарної якості, яких вистачило б для комплектації цілого оркестру.
Розвідка «гаврошівців» вчасно доповіла, що в обласній школі-інтернаті імені Тараса Шевченка є своя кімната для музичних занять, а от сучасного музичного інструменту там якраз бракує. Тепер завдяки спільній роботі небайдужих українців і шотландців, а також допомозі парламентського видання у навчальному комплексі буде власний естрадний оркестр.

Херсонська область.

 

 

Нові ліжка для малечі від Коліна Міллера.

Фото надане фондом «Гаврош».