Глави країн Центральної та Східної Європи за участі заступника генерального секретаря НАТО Александра Вершбоу і командувача сил США та об’єднаними збройними силами НАТО в Європі генерала Філіпа Брідлава обговорили в Бухаресті проблеми безпеки на східному фланзі Альянсу. Цей регіональний саміт було скликано з ініціативи президентів Польщі й Румунії — Анджея Дуди та Йоханніса Клауса.

 

Генерал Ф. Брідлав констатував: «Ми не бачимо відведення Росією військ із України. Командування і керування, повітряна оборона, артилерійська підтримка, персонал, постачання — усе це дотепер іде на Донбас із Росії». Він також висловив стурбованість НАТО діями Росії у Сирії, де бомби падають на голови мирного населення, що призводить до нового потоку біженців у Європу. «Поки увага до подій в Україні дещо зменшилася через те, що відбувається в Сирії... Але ми повинні зосередитися на тому, що далі сплановано Росією, і думати про цілісну відповідь Москві», -зазначив головнокомандувач.


«Альянс має бути готовий до того, щоб вчасно реагувати на нинішні події, мінімізувати загрози й водночас створювати атмосферу безпеки й миру», — наголосив президент Польщі А. Дуда. Він ще раз заявив: для Польщі дуже важливо, щоб «в Україні не було замороженого конфлікту й щоб Київ повернув собі повний контроль над своїми кордонами».


За підсумками саміту було прийнято спільну заяву, у якій повідомляється про намір Румунії, Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини, Естонії, Литви, Латвії та Чехії об’єднати свої зусилля для забезпечення постійної присутності сил НАТО в Європі й посилення співробітництва між Альянсом і ЄС. У ньому відзначені «агресивні дії Росії в Україні, зокрема, нелегальна й безправна анексія Криму, підтримка сепаратистів в Україні». «НАТО слід зміцнювати свій східний фланг, бо дії Росії в Україні й у регіоні підривають архітектуру безпеки Європи», — наголошується в підсумковому документі саміту.