Сьогодні в Сінгапурі відбудеться зустріч лідерів КНР — Сі Цзіньпіна та Тайваню — Ма Інцзю. Це будуть перші, починаючи з 1949 року, переговори керівників двох держав, розміщених по обидва боки від Тайванської протоки. Адже КНР і Китайська Республіка, яка «відкололася» від материкового Китаю в результаті громадянської війни, офіційно не визнають одна одну.

 

Зовнішньополітичні відомства Китаю і Тайваню скупо коментують цю подію. Однак із повідомлень, що уже з’явилися, стало відомо: лідери материкової частини Китаю та острова обміняються думками стосовно розвитку взаємовідносин між двома берегами Тайванської протоки. Зустріч не передбачає підписання якихось угод. Не плановано і спільних заяв.


Керівник канцелярії у справах Тайваню ЦК КПК та канцелярії у справах Тайваню при Держраді КНР Чжан Чжицзюнь уточнив, що на зустрічі Сі Цзіньпін та Ма Інцзю звертатимуться один до одного — «пане». Конкретні назви їхніх посад використовуватися не будуть. «Це рішення ми ухвалили у відповідності до принципу «одного Китаю» в умовах, коли політичні розбіжності між двома берегами Тайванської протоки ще існують», — заявив чиновник.


Лідер Тайваню Ма Інцзю, коментуючи перемовини в Сінгапурі, відзначив «кілька тез та моментів». «По-перше, — сказав він, — це буде перша зустріч лідерів за останні 66 років. І це історична віха, яка поліпшить двосторонні відносини. По-друге, ми вперше зустрічаємося на «нейтральній території» — не в континентальній частині Китаю і не на Тайвані. Це свідчить про зрілість наших стосунків. По-третє, на нашій зустрічі не буде офіційних ярликів. Ми виступаємо як лідери обох берегів Тайванської протоки. Те, що ми не називатимемо один одного офіційними титулами, а звертатимемося «пане», свідчить про консенсус рівності, про гнучкість та прагматичність нашого діалогу».


Цими днями чимало політиків та науковців розмірковують над тим, чому зустріч двох лідерів відбувається саме в Сінгапурі. Ця країна є певною віхою в історії дуже «скупих» взаємин материкового Китаю та острова Тайвань. Саме тут 1993 року проходила зустріч голови Асоціації за розвиток відносин між двома берегами Ван Даоханя та керівника Фонду обмінів через Тайванську протоку Гу Чжэньфу, яка заклала основу розвитку відносин. Щоб зустріч ця відбулася 1992 року, сторони погодилися на принцип «одного Китаю». І саме цей принцип став визначальним у подальших кроках назустріч один до одного. Поступово відновлювалися ділові та неформальні контакти. 2005 року в Пекіні зустрілися лідери двох партій: генсек ЦК КПК Ху Цзіньтао та голова партії Гоміньдан Лянь Чжань.


З 2008 року було відновлено пряме повітряне, морське та поштове сполучення. У лютому 2014 року делегація Тайваню уперше офіційно прибула до КНР. І того саме року Сі Цзіньпін у рангу генсека ЦК КПК зустрівся з Лянь Чжанем, зазначивши важливість «консенсусу 1992 року». І ось нарешті зустріч на рівні глав держав.


Сінгапур готовий стати майданчиком для важливого діалогу двох лідерів і незмінно підтримує принцип «одного Китаю» та ініціативу мирного розвитку двох його сторін, заявили в МЗС країни. Там уточнили, що Сі Цзіньпін 6-7 листопада перебуває в країні з державним візитом, який присвячено 25-річчю дипломатичних відносин між Китаєм та Сінгапуром.


І наостанок — про трагічну історію «двох Китаїв», які утворилися після громадянської війни, коли сили Гоміньдану на чолі з Чан Кайші після поразки від комуністів на чолі з Мао Цзедуном перебралися на Тайвань. Тривалий час саме тайбейський уряд визнавався міжнародним співтовариством. І саме делегація з Тайваню представляла Китай в ООН аж до 1971 року. США офіційно визнали КНР тільки 1979 року. І всі ці роки Пекін вважав і вважає Тайвань частиною своєї території. Аналогічно ставиться до материкової частини і Тайвань. «Принцип єдиного Китаю» створює основу для зближення сторін. Діалог між двома берегами Тайванської протоки може відкрити нові перспективи для майбутнього.

Токіо.