Під час фестивалю ковальства «Les Fevres-2015» у французькій Нормандії майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості Сергій Торуля з цільних шматків металу викував і подарував музею, на території якого було розгорнуто містечко майстрів, дві скульптури. Отож тепер у колишній резиденції короля Луї-Філіпа Шато-д’Е з’явилися витвори українського коваля.

За роботою біля ковальського горна спільну мову знаходили французи, аргентинці, іспанці, українці, голландці, росіяни, бельгійці. Чарівники вогненного ремесла проводили майстер-класи, демонстрували свої авторські технології кування, а ще спільно працювали над металевою композицією, яка буде уже музейною пам’яткою. За словами Сергія Торулі (на знімку праворуч), атмосфера фестивалю була дружньою, і повчитися теж було чогоу.

Про це повідомила працівниця Рівненського обласного центру зайнятості Ольга ТОКОВА.

Фото надано автором.

ФАКТ

Після добровільної відставки прем’єр-міністра Румунії Віктора Понти президент країни Клаус Йоханніс призначив виконуючим обов’язки прем’єра міністра освіти Соріна Кимпяну. Але це не заспокоїло румунів, обурених рівнем корупції у країні. У Брашові, Бакеу, Тімішоарі, Клужі, Ясах та інших містах країни тривають масові акції протестів. Понад 70 тисяч громадян вимагали розпустити парламент, провести дострокові вибори, продовжити політичні реформи й підсилити боротьбу з корупцією, а також покарати чиновників, винних у трагедії в нічному клубі Colectіv, де загинуло 32 людини. У столиці майже 35 тисяч протестувальників вимагали розпуску парламенту і створення в країні незалежного правосуддя, внесення до закону статей про конфіскацію майна корупціонерів та мінімального покарання за хабар у вигляді 10 років позбавлення волі.