Реформи слід проводити швидко, як це відбувалося в нині успішних європейських країнах, — наголошували експерти Офісу реформ у Закарпатській області на брифінгу за підсумками  піврічної діяльності.

 

Директор Офісу реформ Іван Дем’янчук  акцентував: головне завдання — не лише об’єднання громад заради об’єднання, а й створення справді спроможних територіальних утворень. Як результат, нині говоримо про те, що вісім потенційних громад ініціювали об’єднання (до них може увійти 28 сільських і селищних рад), у сімох громадах триває наступний етап — громадське обговорення (тут може об’єднатися 23 громади); п’ять територіальних об’єднань (18 громад) дали згоду на об’єднання; дві очікують на експертну оцінку; у двох громадах (Тячівська та Вільховецька) місцеві вибори 25 жовтня пройшли вже за новими правилами.


— Наші зусилля нині спрямовуються, з одного боку, на продовження роботи над Перспективним планом та його затвердженням на сесії новоствореної обласної ради, а головне — над всебічним супроводом діяльності нових об’єднаних громад, — зауважив І. Дем’янчук. — Саме тому вже найближчими днями будуть проведені активні консультації з їхніми обраними головами — Михайлом Ціриком (Вільховецька громада) та Іваном Ковачем (Тячівська громада) з тим, аби найбільш ефективно налагодити майбутню діяльність: ухвалення статуту, кошторису, штатного розпису, бюджету на майбутній рік. Безумовно, очікуємо й назрілих змін до законодавства.


До слова, експерт Офісу Олег Лукша  повідомив, що вже розроблено відповідну програму підготовки державних службовців на курсах підвищення кваліфікації саме з урахуванням можливих викликів у налагодженні роботи у нових об’єднаннях. Олег Лукша вчергове закликав журналістів не поширювати міфи децентралізації, якими у передвиборчий період скористалися певні політичні сили, вихолощуючи саму ідею: «Головне завдання — передача повноважень та ресурсів на базовий рівень не з Києва, а з області».


Вітаючи новообраний депутатський корпус, голів органів місцевого самоврядування та голів нових територіальних об’єднань, Іван Дем’янчук через пресу закликав усіх до співпраці: «Вирішивши питання з визнанням територіальних громад, які пройшли всі необхідні процедури, через погодження з Києвом, законодавець не позбавив обласні ради права впливати на процес прийняття Перспективного плану об’єднань. Ми готові й надалі працювати над його удосконаленням вже із новим складом обласної ради.

Проте наголошуємо: реальне об’єднання відбуватиметься тільки на принципах добровільного прагнення самих громад».


З цим погоджується й експерт Світлана Білич,  яка каже, що потрібну суспільству справу треба рухати вперед.

Ужгород.