Днями в Українському кризовому медіа-центрі експерти обговорювали питання створення сил територіальної оборони. Ці сили, на переконання військових фахівців, виявляються важливим резервом і механізмом посилення боєздатності ЗС України та обороноздатності держави в цілому. З початком російської агресії на сході нашої країни, українці самоорганізовувалися у загони, аби дати відсіч ворогу. Паралельно на рівні державних інституцій було чимало спроб та пропозицій щодо створення дієвої системи територіальної оборони. Та намагань затвердити це на законодавчому рівні. Законопроектів, в яких пропонувалося так чи інакше легалізувати територіальну оборону в сучасних умовах, за цей період подавалося до парламенту кілька від різних авторів. Серед них були народний депутат Сергій Мельничук, Ігор Мосійчук, Дмитро Ярош...

Останнім 17 липня цього року подано і зареєстровано законопроект «Про територіальну оборону» авторства народних депутатів, які входять до міжфракційного депутатського об’єднання «Самооборона Майдану» під проводом Андрія Парубія. До цієї ініціативи долучилися парламентарії Семен Семенченко, Антон Геращенко, Іван Вінник тощо. Щоправда, у серпні уряд подав свій законопроект щодо цього питання. Днями він розглядався на засіданні парламенту, але з трьох спроб не набрав необхідної кількості голосів.


На круглому столі з провокативною назвою «Загони територіальної оборони: маріонетки армії олігархів чи вартові громадського спокою?» експерт Реанімаційного пакета реформ Леонтій Шипілов, який є помічником народного депутата, Першого заступника Голови Верховної Ради Андрія Парубія, презентував вищезгаданий депутатський законопроект.


— Ми вирішили підняти на законодавчий рівень питання територіальної оборони, її організації, засобів, способів та ресурсів, які мають забезпечити створення системи ТО. А також повноважень державних інституцій — як військових, так й політичних — саме у цій сфері.


Зокрема, однією із новел нашого законопроекту пропонується створити сили резерву тероборони. Це питання було наріжним у інших законопроектах, які пропонувалися раніше. У нашому законопроекті прописано, що резерв ТО має бути підпорядкований Національній гвардії і формується він за територіальним принципом. Вибудовується відповідна структура: на рівні області — полк, району — сотня тощо, — зазначив він.


Крім того, розробники законопроекту акцентують увагу на питанні визначення бази для створення сил резерву ТО. Зокрема, пропонується використання наявних «потужностей» Товариства сприяння обороні  України. Мовляв, ця організація, завдяки своїй розгалуженості, має достатньо ресурсів.


Народний депутат України Ігор Лапін, який є співрозробником презентованого законопроекту, сказав:


— Після вторгнення російсько-терористичних угрупувань на нашу землю, українці вже фактично зробили те, що зараз має бути узаконено. Патріоти об’єднувалися у територіальні батальйони зі своїми ініціативними групами та прапорами. Перші такі підрозділи сформувалися на основі «Самооборони Майдану» і пішли захищати Україну від ворога на схід. Згодом вони перетворилися на добровольчі батальйони. Запропонований законопроект на рівні закону закріплює механізм формування та дії таких підрозділів, їх фінансування, базування і т. д. А також прописує їх підпорядкування та ієрархічність.


Депутат наполягає на необхідності вирішити питання «прописки» загонів тероборони. «Бо так звані приватні армії, які фінансують і підтримуються олігархами, все це мають.

Вони беруть участь у патрулюванні міст, забезпечують безпеку. Це позитивний досвід. Але ці загони виконують завдання свого роботодавця. А необхідно створити державну систему територіальної оборони. А для того важливо чітко прописати місце збору та дислокації таких об’єднань. В даному випадку на базі об’єктів цивільної оборони, інакше ця ідея може залишитися без підґрунтя», — коментує Ігор Лапін.