У четвер надвечір вже після завершення пленарного засідання у кулуарах парламенту під кабінетом Голови Верховної Ради стався прикрий інцидент між народними депутатами — Андрієм Тетеруком, першим заступником голови фракції «Народний фронт», та Олександрою Кужель (фракція «Батьківщина»). За повідомленням прес-служби «Батьківщини», Тетерук вдарив Кужель пляшкою по голові. Проте сам Тетерук заявив, що намагався уникнути ударів, які завдавала йому Кужель сумкою.
О. Кужель після інциденту опинилася у лікарні, де їй було діагностовано струс мозку.
Фракція «Батьківщина» одразу розповсюдила заяву з вимогою до Генеральної прокуратури України негайно внести подання про позбавлення Андрія Тетерука депутатської недоторканності та заарештувати його і відмовилася від участі у пленарних засіданнях парламенту, доки Тетерук залишається народним депутатом. «Уперше за 24 роки в стінах українського парламенту чоловік підняв руку на жінку, — йдеться у заяві. — Особливої ганьби інциденту додає те, що «чоловік» Тетерук називає себе офіцером».
Водночас Андрій Тетерук публічно вибачився перед Олександрою Кужель за прикрий інцидент і заявив, що готовий співпрацювати зі слідством для встановлення істини. «Мені надзвичайно прикро, що сам інцидент став можливим, незалежно від того, яка сторона брала у цьому участь», — заявив він під час виступу у сесійній залі парламенту. А вчора в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту А. Тетерук розповів власну версію причин сутички.
«Ми були в кабінеті Володимира Гройсмана, аби обговорити зірваний порядок денний. Через п’ять хвилин зайшла лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко з групою депутатів і почала на підвищених тонах пред’являти претензії Гройсману, що її закон про зниження ренти на газ не був поставлений на голосування, — повідомив журналістам Андрій Тетерук. — Після цього голова парламенту попросив Тимошенко зайти для обговорення в окрему кімнату. Як тільки вона залишила приміщення, депутати Олександра Кужель і Сергій Власенко почали мене ображати за мою позицію на телеефірах. Сталася словесна перепалка, яка закінчилася тим, що пані Кужель почала агресивно поводитися стосовно мене, почала бити мене сумкою, і захищаючись, я відступив назад до стіни, і сталося зіткнення». Парламентарій також наголосив, що не вчиняв щодо Кужель «агресивних дій», що підтверджує відеозйомка. Тетерук визнав, що в його руках справді була пляшка з водою, але, з його слів, коли Кужель вчергове замахувалась на нього сумкою, він виставив руку з пляшкою, на яку наштовхнулась депутатка. «Стався прикрий випадок, — стверджує А. Тетерук. — З мого боку не було агресії. На всі образи, які лунали на мою адресу, я не відповідав». За словами депутата, заяви «Батьківщини» про начебто тяжкі тілесні ушкодження, завдані ним Кужель, є «сильно перебільшеними». Тетерук ще раз запевнив, що готовий співпрацювати зі слідством для проведення якісного розслідування і заявив, що не вважає цей прикрий інцидент причиною для складання ним депутатського мандата.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман засудив інцидент між народними депутатами Андрієм Тетеруком та Олександрою Кужель та наголосив на необхідності всебічного розслідування. «Абсолютно неприпустимо, коли будь-які непорозуміння вирішуються шляхом фізичного впливу між депутатами Верховної Ради, а тим більше коли йдеться про чоловіка і жінку, — сказав В. Гройсман під час учорашнього пленарного засідання. — Я закликаю до всебічного розслідування того, що сталося, і український парламент має зробити відповідні висновки».
Водночас жінки-народні депутати у парламенті вже збирають підписи під зверненнями до Андрія Тетерука з проханням добровільно скласти депутатський мандат, — повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці Голова Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко (фракція Блоку Петра Порошенка). «Підписала — разом з іншими жінками-депутатками — звернення до Андрія про добровільне складання мандата і постанову про зняття недоторканності, — написала І. Геращенко. — Його дії неприпустимі. Разом з тим вважаю, що так само недостойним є все, що в останні дні відбувається в парламенті. І це не має нічого спільного з дискурсом «чоловік-жінка» і гендерними питаннями. Просто політики і взагалі нормальні люди не можуть так поводитися апріорі, виривати мікрофони одне в одного, обзивати і т. д. Йдеться про всіх. Це ненормально, коли рівень агресії і напруги в залі зашкалює, і все це відбувається між колегами, і все це вихлюпується на суспільство».

 

 

Олександра Кужель.

 

 

Андрій Тетерук.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА та Анастасії СИРОТКІНОЇ.