Набирає чинності Закон України «Про Національну поліцію»

 

По всій країні з цього дня починають функціонувати органи поліції. Утім, за інформацією офіційного сайту МВС, це не означає, що міліцію розформують і наберуть нових людей. Ідеться про переатестацію особового складу, яка триватиме майже шість місяців. Співробітники патрульної поліції Києва, Одеси, Львова, Харкова, а також Департаменту патрульної поліції МВС перейдуть в Національну поліцію автоматично.

 

Як повідомили вчора «Голосу України» в прес-службі МВС, історичний для міліції ранок 7 листопада розпочнеться, як і раніше: виїзди на тих само автомобілях, з тими само документами і у звичній формі. «Найближчим часом буде призначена переатестація для наших працівників. Прийшов час змін, є надія на краще. Однак на такі нововведення погодилися не всі. Деякі пішли з лав міліції. Утім, ми не жалкуємо. Оскільки нам сьогодні потрібні впевнені в своїх силах люди», — зазначили в силовому відомстві.


Днями очільник Нацполіції Хатія Деканоїдзе розповіла ЗМІ про етапи проходження атестації для працівників, які претендують на посади у Національній поліції України. «У першу чергу атестацію пройдуть кадри центрального апарату. Наступними стануть співробітники оперативних підрозділів, які пройдуть спеціалізоване тестування та тести на інтелект. У разі необхідності керівників тестуватимуть на поліграфі. За рішенням комісії деякі з кандидатів додатково пройдуть співбесіди. Паралельно розпочнеться набір до нової дільничної служби. Першими серед регіональних підрозділів пройдуть атестацію співробітники міліції Києва та Київської області», — зазначила вона.

 

Коментар

Правозахисник Олег Гавриленко:

 

«У моїй кар’єрі були випадки, коли правоохоронці відмовляли громадянам в реєстрації повідомлень про скоєне кримінальне правопорушення. Реагуючи на ці порушення, я звертався зі скаргами в суди. Цікаво, що розслідування цих злочинів, зазвичай, закінчувалося нічим. Переважно — через тотальну корупцію в слідчих органах та низький фаховий рівень слідчих. Переконаний, якщо найближчим часом не зміниться робота відповідних органів, то реформування системи МВС виглядатиме просто як зміна назви та форми».

 

Прес-служба МВС України: 

 

«Правоохоронці вже нової структури — Національної поліції України — мають змогу використовувати посвідчення, печатки, логотипи та емблеми міліції і Міністерства внутрішніх справ України до 31 грудня 2016 року. Відповідна норма закріплена у Законі України «Про Національну поліцію».