9 листопада — День української писемності та мови

1997 року указом Президента України на честь Преподобного Нестора Літописця 9 листопада встановлено День української писемності та мови. «Повість минулих літ», автором якої є Нестор Літописець, має фундаментальне значення для слов’янської культури.

Сучасні діти читають мало — телебачення та Інтернет вбивають книжку. Те саме можна сказати і про дитячу періодику: наклади колись популярних журналів зменшуються і через економічну кризу, і через звуження аудиторії. «2003 року наш тираж сягав 40 тисяч примірників, сьогодні маємо 9 тисяч», — розповідає головний редактор журналу «Барвінок» Василь Воронович.

Журнал, започаткований 1928 року, і досі «тримає марку» та входить до п’ятірки найтиражніших українських дитячих видань. Багато в чому — завдяки своїй літературній складовій. На його шпальтах уперше було надруковано чимало творів Всеволода Нестайка, а улюбленець дітей Незнайко вперше заговорив з читачами українською мовою.

Перевірити свої знання із «солов’їної» матимемо нагоду 9 листопада. На Українському радіо традиційно в цей день влаштовують радіодиктант національної єдності. Цього разу він буде ювілейним, п’ятнадцятим, — в ефірі пролунає 160—170 слів, здатних легко об’єднати країну.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.