В Україні діє освітня програма «Лелека», спрямована на охорону цього птаха та вивчення середовищ його існування. Схожу програму реалізують і в невеликому європейському князівстві Ліхтенштейн. 

Наразі ці проекти стали дотичними завдяки викладачці природничих дисциплін Сарненського педагогічного коледжу Рівненського державного гуманітарного університету Ірині Слободзян. Під її керівництвом останнім часом було проведено чимало студентських експедицій у рамках програми «Лелека», охоплено значні території Рівненської, Житомирської та Волинської областей, унаслідок чого інвентаризовано чотири сотні лелечих гнізд у 80 населених пунктах. Загалом створено цілісну наукову систему з питань гніздування, поведінки, природних задатків, привабливості лелек.

Цю інформацію на запит зарубіжних науковців було передано до Ліхтенштейну, де вона стала важливим доповненням до тамтешньої природничої програми. Творчий доробок українців вирішив особисто відзначити принц Ліхтенштейну Йозеф Венцель. Відтак педагог із Сарн, що на Рівненщині, Ірина Слободзян (на знімку) отримала нагородну грамоту від принца Ліхтенштейну, а також мультимедійний проектор вартістю 500 євро.

Рівненська область.

Фото надано авторами.