Погоджувальна рада

Нинішній пленарний тиждень у парламенті є надзвичайно важливим — головним пріоритетом стане розгляд законопроектів, що стосуються виконання Україною зобов’язань для лібералізації візового режиму з Європейським Союзом.
А це — цілий пакет законопроектів, які парламент планує розглянути першим питанням уже у вівторок, 10 листопада. Зокрема, проекти законів про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо негайного розгляду судами позовів про примусове видворення іноземців та осіб без громадянства, про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків, про внесення змін до Кримінального та Цивільного кодексів щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації та інші.
Глава парламенту Володимир Гройсман на погоджувальній раді закликав депутатів не сваритися і працювати плідно: «Розраховую на те, що всі політичні чвари і політичні розбіжності не будуть негативно впливати на результативність роботи парламенту». Особлива увага — євроінтеграційним законопроектам.
Лідери депутатських фракцій загалом були налаштовані на прийняття євроінтеграційних законопроектів.
Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко заявив, що одразу після завершення оголошення результатів місцевих виборів необхідно переобрати склад ЦВК, щоб до кінця року запрацювала оновлена ЦВК. Парламентарій закликав лідерів депутатських фракцій зорієнтувати своїх депутатів на явку та на прийняття євроінтеграційних законів, щоб не повторилася така ситуація, як минулого четверга, коли в сесійній залі забракло голосів для їх ухвалення. Водночас Ю. Луценко наголосив на потребі доопрацювати євроінтеграційний пакет, зокрема, проект закону про спецконфіскацію майна. 
Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак нагадав, що Революція Гідності розпочалася з вимог євроінтеграції, щоб українці могли вільно їздити до країн Європи без віз, і закликав депутатів схвалити законопроекти, спрямовані на лібералізацію візового режиму з ЄС вже у вівторок. «Українці мають вільно, безперешкодно їздити до Європи», — сказав М. Бурбак. 
Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко звернула увагу на те, що в Україні вже 15 днів підраховують результати місцевих виборів, хоча за законом на підрахунок відведено 10 днів. Фракція зареєструвала два проекти постанови щодо інциденту в парламенті між О. Кужель і А. Тетеруком — про звернення до А. Тетерука з проханням добровільно скласти депутатські повноваження та про звернення до Генпрокуратури щодо внесення подання про позбавлення депутатських повноважень Тетерука. 
Лідерка «Батьківщини» закликала знизити тариф на газ для населення принаймні до ринкової ціни на газ для промисловості, а також збільшити пільгову норму споживання газу з 200 до 400 кубометрів, і спрямовувати газ українського видобутку на потреби людей.
Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч») звернувся до всіх фракцій внести свої кандидатури до нового складу ЦВК. Він також запропонував нинішнього тижня заслухати в парламенті звіт Генпрокурора. Є. Соболєв наголосив на потребі зниження податків з нового року і прискорити підготовку на основі нової податкової бази закону про Держбюджет на 2016 рік. Парламентарій також закликав НКРЕКП здійснити перерахунок тарифів і розкрити для людей структуру тарифів, опублікувавши інформацію на офіційному сайті компанії.
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко запропонував депутатам з нагоди Дня української писемності усім складом написати диктант з української мови і прозвітувати про результати перед виборцями. Радикали наполягають на ухваленні закону про заборону продажу земель сільськогосподарського призначення, а також знизити тарифи на житлово-комунальні послуги, ліквідувати НАК «Нафтогаз», переобрати ЦВК.
Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко запропонував приймати євроінтеграційні закони водночас із економічними. Він запропонував розпочати пленарне засідання у вівторок не з євроінтеграційних законопроектів, а з економічних, які сприятимуть зниженню тарифів. «Нам потрібно приймати економічні закони, які дають сигнали суспільству, що у нас буде розвиток економіки і соціальна підтримка людей», — стверджував Бойко. Опозиційний блок також наполягає законодавчо закріпити Мінські домовленості.
Віктор Бондар (депутатська група «Відродження») наполягав, щоб показали на папері всі вимоги ЄС щодо безвізового режиму. Бо, на думку депутата, під виглядом безвізового режиму намагаються протягнути «тоталітарні» законопроекти, які посилюють тиск на людей.
«Ефективність парламенту повинна бути виражена голосуванням за закони», — зауважив представник Президента України у парламенті Степан Кубів.
У свою чергу, віце-прем’єр міністр України Геннадій Зубко відзначив, що у порядку денному на нинішній пленарний тиждень стоїть 26 урядових законопроектів. «Сьогодні є вимоги суспільства і громадян щодо боротьби з корупцією, лібералізації візового режиму, і саме це є у порядку денному парламенту», — сказав Г. Зубко.
Нинішнього пленарного тижня депутати також планують розглянути питання, пов’язані зі зниженням ренти на газ, продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, проведення 15 листопада виборів у Маріуполі та Красноармійську.
Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман також закликав профільні комітети прискорити розгляд президентського законопроекту щодо прозорості тарифів.
В. Гройсман наголосив на потребі знайти порозуміння щодо податкової реформи. На його думку, є неприпустимим, що нині є два варіанти змін до податкового законодавства — урядовий та депутатський, напрацьований у профільному комітеті. Глава парламенту повідомив, що доручить створити робочу групу над доопрацюванням податкової реформи в координації з нашими міжнародними партнерами.
Глава парламенту також запропонував скасувати перерву в пленарному засіданні у вівторок з 12 до 12.30 години.

 

 

Юрій Луценко, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, Андрій Парубій.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.