До кульмінації президентських виборів у США залишається рівно рік, але, незважаючи на віддаленість цієї дати, передвиборним перегонам не бракує інтриги, драматизму й курйозів.

У республіканців — зміна лідера?

Ще кілька тижнів тому серед кандидатів на висування від Республіканської партії, здавалося б, неприступну позицію як за рейтингом, так і за скандальністю заголовків посідав мільярдер Дональд Трамп. Однак  результати серії опитувань громадської думки, опубліковані минулого тижня, внесли корективи в розміщення сил. «Бен Карсон виривається вперед», — написала The Wall Street Journal, повідомляючи про опитування, проведене газетою разом із телекомпанією NBC News. За його даними, 29% респондентів віддали свої голоси за колишнього нейрохірурга Бена Карсона, тоді як Трамп із 23% втратив пальму першості, яку він утримував із червня. Сенатори Марко Рубіо (11%) і Тед Круз (10%) зайняли третю і четверту сходинку, а колишній губернатор Флориди Джеб Буш опинився на п’ятому місці з 8%.
Висування Карсона на лідируючі позиції підтвердили й дані авторитетного інституту з вивчення громадської думки Gallup, що опитав виборців різних політичних уподобань. За даними компанії, Карсона позитивно оцінюють 42% респондентів, і лише 21% ставляться до нього негативно, водночас Трамп одержав найбільшу кількість негативних відгуків — 56%. Тоді як в опитуванні, проведеному Reuters/Іpsos, 31% республіканських виборців висловилися за Трампа, залишивши Карсона на другому місці, а Рубіо й Буша — на третьому. Тож у республіканському таборі продовжує панувати невизначеність.

У Хілларі приціл уже на загальнонаціональне голосування

Що ж стосується Демократичної партії, то там ясності значно більше, а кандидатів стало ще менше. Їх тепер лише троє, після того як з перегонів зійшли професор Гарвардського університету Лоуренс Лессіг і екс-сенатор від штату Род-Айленд Лінкольн Чейфі. Останні опитування затвердили екс-держсекретаря Хілларі Клінтон у ролі лідера. Її основний конкурент — сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс — суттєво відстає у рейтингах, не кажучи вже про третього претендента колишнього губернатора Меріленда Мартіна О’Меллі, який залишився далеко позаду.
У п’ятницю всі вони були в штаті Південна Кароліна — брали участь у форумі, що транслювався телеканалом MSNBC. За свідченням преси, тон і зміст їхніх виступів були вельми показовими для кампанії демократів. «Приціл Хілларі вже на загальнонаціональні вибори», — проголосив заголовок у журналі Tіme. Видання зазначає, що, незважаючи на критику суперників-однопартійців, Клінтон уже була думками в майбутніх сутичках з республіканськими конкурентами. Вона всіляко намагалася пом’якшити свої позиції із питань смертної кари й зовнішньої політики та уникала відповідей, які могли б не сподобатися національній аудиторії.
Проте запитання до Клінтон не припиняються, зокрема, пов’язані з використанням нею особистої електронної пошти в службових цілях, коли вона була главою зовнішньополітичного відомства США. Навіть Берні Сандерс, який під час недавніх теледебатів благодушно сказав, що досить уже про це, тепер заявляє, що дана тема потребує пильної уваги. Критиків також хвилює близькість Клінтон з банкірами Волл-Стріт, які фінансували її передвиборну кампанію. Преса не втомлюється звіряти факти з публічними заявами. The New York Tіmes, наприклад, зазначила, що, за словами Клінтон, усі її бабусі й дідусі були іммігрантами, хоча бабуся по батьківській лінії народилася в штаті Пенсільванія.
З не менш прискіпливо критичною увагою преси доводиться стикатися і кандидатам-республіканцям. Не встигла зійти з перших шпальт новина про успіхи Карсона в рейтингу, як його ім’я знову зарясніло в заголовках, але вже іншого штибу. Галас підняло видання Polіtіcо, піддавши сумніву численні висловлювання Карсона, що його, мовляв, запрошували на навчання до престижної Військової академії West Poіnt і навіть обіцяли стипендію. З’ясувалося, що офіційно ніхто не запрошував, а обіцянка стипендії не має сенсу, оскільки для тих, хто вступив до West Poіnt, освіта безплатна. Доводиться Карсону відбиватися і від запитань про ключову, за його розповідями, подію з юності: під час сварки він ударив ножем однокласника, але влучив у пряжку пояса. Це змусило його молити Бога про допомогу в стримуванні гніву й перетворило на глибоко віруючу людину. Розшукати цього однокласника преса поки що не змогла, а от нові питання про світогляд нейрохірурга почали ставити після того, як Карсон підтвердив, що, на його думку, єгипетські піраміди було створено не для поховання фараонів, а побудовано старозаповітним Йосипом для зберігання зерна.
Цікаво: видання Polіtіfact, яке займається пошуком зерна правди, довело днями хибність заяви Карсона про те, що, мовляв, Декларацію незалежності США підписали люди, котрі не мали, як і він, досвіду роботи на виборних посадах.
Чим обернуться такі курйози до моменту наступних опитувань, залишається тільки припускати.

США.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.