Столична влада оголосила про революційні зміни в алгоритмі нарахування плати за централізоване опалення для мешканців багатоповерхівок. Чи то через наближення другого туру виборів міського голови, чи то через бажання не шокувати городян чотиризначними сумами за гарячі батареї, але за тепло у квартирах у жовтні місяці мешканці столиці заплатять менше очікуваного. Новації стосуються киян, чиї будинки не обладнані приладами обліку, або ж останні встановлені, але ще не взяті на комерційний облік.

Замість затверджених понад 16 грн. за квадратний метр площі, їхні платіжки формуватимуться за новим алгоритмом.


— Уже встановлено 3 900 лічильників із тих чотирьох тисяч, які було заплановано на цей рік. Із них майже 1 400 взято на облік, — повідомив учора під час брифінгу заступник голови КМДА Петро Пантелєєв. — Зараз роботи — саме в активній фазі. Завершити цей процес плануємо до кінця листопада. Разом із тим з метою уникнення дискримінації — є лічильник у будинку чи немає — за дорученням міського голови, нарахування за жовтень будуть зроблені за спеціальним алгоритмом.


Під час формування платіжок враховуватимуться так звана проектна потужність конкретного будинку, кількість опалювальних днів, температура навколишнього середовища. Порахувати хоча б приблизно, скільки за таким алгоритмом коштуватиме опалення стандартних квартир —неможливо. Тому на кожного киянина чекатиме свій сюрприз у платіжках. До речі, через запроваджені столичними чиновниками зміни споживачі квитанції отримають на кілька днів пізніше. Натомість період застосування 10-відсоткової знижки на оплату послуги із утримання будинків та прибудинкових територій продовжено до 25 листопада.


Щоправда, поки що столичні чиновники гарантують використання нового алгоритму лише для жовтня. Чи буде поширено цю практику і надалі для тих будинків, де лічильника тепла ще не встановлено, — нині невідомо. Тим часом, за підрахунками ПАТ «Київенерго», із їхніх споживачів майже 1 100 будинків у наступний рік увійдуть без лічильників тепла. І завдання на 2016-й — максимально зменшити їхню кількість.

***

Між тим тарифне питання у масштабах всієї країни залишається однією із найпопулярніших тем для дискусій серед політиків вищого ешелону. Чи не найактивніші борці із завищеними, на їхню думку, тарифами на газ для населення — представники політичної сили «Батьківщина». Цими вихідними в ефірі одного з телеканалів лідер партії Юлія Тимошенко заявила: «Наведу цитату керівника НАК «Нафтогазу»... Він встановив зараз ціну на газ для промисловості на рівні 5 738 грн. за кубометр, а для людей так і залишили 7 178 грн. І коли його запитали, чому ви для промисловості встановили п’ять тисяч, а для людей залишили сім — він сказав: а навіщо нам для промисловості ставити таку велику ціну, якщо вартість імпортованого газу зменшилася, і ми можемо поставити для них менше. А чого ж для людей залишилось сім тисяч?».


Сам очільник «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в ефірі вже іншого телеканала підтвердив: вартість газу для промисловості (для певної категорії) справді зменшилася, проте і досі перевищує граничні ціни для населення: «Ринок газу прийшов і в Україну. Конкуренція дала можливість, приміром, «Нафтогазу» пропонувати промисловим споживачам ціну нижчу, ніж була встановлена регулятором. Зараз найнижча ціна, яку ми запропонували промисловим споживачам на листопад місяць, становить приблизно 7 762 грн. із транспортуванням та ПДВ. Раніше було понад вісім тисяч... Озвучена цифра (трохи більше п’яти тисяч гривень) — це ціна без податків, без транспортування, без надбавок.

Тобто, якщо ми порівнюємо максимальну ціну для населення — 7 178 грн., то її коректно порівнювати із ціною 7 762 грн для промисловості».