У Полтаві невідомі знов розтрощили пам’ятну дошку генералу армії Миколі Ватутіну, встановлену на початку названої на його честь вулиці (на знімку). Нагадаємо, що йдеться про увічнення пам’яті радянського воєначальника, котрий під час Другої світової командував кількома фронтами.

За радянських часів історики говорили тільки про талант Ватутіна-полководця й водночас замовчували його схильність втілювати в життя стратегію Сталіна-Жукова воювати «числом, а не вмінням». Чого варта тільки оспівана ідеологами «битва за Дніпро» з визволенням Києва. Тоді, по суті, живими мішенями для ворога стали тисячі абсолютно непідготовлених до форсування могутньої ріки українців, яких у домашньому одязі, нерідко навіть без зброї (!) посилали «іскуплять» кров’ю «гріх» перебування на тимчасово окупованій території...
Оскільки Микола Ватутін помер у квітні 1944 року після поранення на Рівненщині вояками УПА, то кремлівська пропагандистська машина тривалий час виставляла його ледь не головною жертвою «українських буржуазних націоналістів»... Чи було знищення пам’ятної дошки у Полтаві новітньою ідеологічною акцією іншого спрямування? Поки що відповідальність за неї не взяло на себе жодне з політичних чи громадських об’єднань. Водночас правоохоронці заявили про те, що вони задокументували правопорушення і тепер «вживаються заходи» для встановлення причетних до нього осіб.

Фото автора.