У Кременчуці водії створили в Інтернеті карту найбільших ям і вибоїн на дорогах населеного пункту. Причому завдяки активістам одного з місцевих об’єднань автолюбителів на популярному у всесвітньої павутини сервісі «Гугл» кожен бажаючий може позначити «свою» яму. Тобто ту, яку, рухаючись на машині, побачив на власні очі або відчув іншими частинами тіла...
Фундатори автоспільноти пригадують: почалося все півроку тому, коли, власне, було створене їхнє товариство взаємодопомоги на дорогах. Тоді об’єднувалися передовсім для того, щоб надавати першу найнеобхіднішу підтримку тим водіям, котрі потрапили в якусь халепу. Це могла бути й аварія, і поломка машини, і порожній бак для бензину... Та невдовзі з’ясувалося, що першопричинами багатьох форс-мажорів стають «добиті» дороги. Особливо, коли потрапляєш у «пастки» на них, які зовні малопомітні. Щоб цього не траплялося, вирішили позначати їх на згаданій карті.
Сьогодні, крім відповідних цяток на мапі, вона рясніє ще й застережними написами на кшталт: «Суцільна яма!», «Увага! Перепона!», «Яма довкола люка!» тощо. Ті позначки так само легко можна видаляти, якщо, скажімо, хтось вирішив просто побавитись довільним «малюванням» або перепона вже усунута. Карта доступна кожному, хто має мобільний чи стаціонарний пристрій із виходом в Інтернет. Однак шукати її на екрані мобільного телефону під час руху «батьки» цієї новації, звісно, не рекомендують. А от ознайомитися з таким «запобіжником» аварійних ситуацій перед виїздом особливо у малознайомі райони міста радять усім водіям. Щоб вони могли об’їхати «найболючіші» ями, пригальмувати перед ними або взагалі обрати іншу дорогу. Автори віртуальної карти планують також тісніше співпрацювати з міською владою та комунальниками. Адже виявити яму на дорозі й позначити її на мапі — не самоціль. Головне, щоб її якнайшвидше «стерли» не тільки в Інтернеті, а й на реальній дорозі.