Ситуація в зоні АТО зберігає тенденцію до загострення. Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України. За його даними, минулої неділі терористи майже сорок разів обстріляли наші позиції, у тому числі й з мінометів калібром 82 мм. Гібриди відкривали вогонь на донецькому, слов’янському, новоайдарівському, маріупольському напрямках ... «У районі Майорська відбулося бойове зіткнення між диверсійною розвідувальною групою 1-го мотострілецького батальйону 3-ї окремої мотострілецької бригади 1-го АК і підрозділом ЗС України», — інформує прес-служба ГУР МО.

«Учора в нас був справжній бій. Наші військові показали, що готові відкривати вогонь. Кожен командир на місці має право прийняти рішення про відкриття вогню», — так прокоментував спікер прес-центру штабу АТО Леонід Матюхін зіткнення під Майорськом, де наші бійці дали відсіч групі бойовиків, яка намагалася штурмувати позиції ЗСУ. Зазначається, що вперше протягом двох місяців гібриди пішли на штурм і — зазнали втрат.
Українська сторона продовжує повідомляти ОБСЄ про порушення з боку російсько-терористичних формувань Мінських домовленостей. Зокрема, про наявність у районах Донецька, Макіївки, Бугаївки, Міусинська артилерійських систем противника калібром понад 100 мм (САУ) і 122 мм РСЗВ «Гради»...
Цей список доповнюють оперативні дані групи «ІС», яка зафіксувала в районі Алчевська (південна околиця й уздовж дороги у напрямку Луганська) 6 одиниць РСЗВ БМ-21 «Гради» і 5 одиниць гармат Д-30 і Д-30А калібром 122 мм. Також повідомляється, що в район н. п. Олександрівськ (на схід від Луганська) бойовики перекинули новий мінометний підрозділ. У складі підрозділу — 6 автоматичних 82-міліметрових мінометів 2Б9 «Волошка» на причепі (2 «Урали» і 4 ГАЗ-66).
За даними розвідки, основні зусилля противник зосередив на зміцненні передових підрозділів першого ешелону, приховуванні озброєння й військової техніки, веденні розвідки сил АТО тощо. При цьому всі спостерігачі констатують ескалацію ситуації на Донбасі. Очевидно, що бойовики не витримали випробування тишею. Чи то вони виконують «ЦУ» з Кремля й нагадують про війну як інструмент тиску на Київ в ухваленні потрібних Москві політичних рішень. Чи то як мавпа з гранатою виявляють самостійність і самостверджуються в перехідний період хиткого перемир’я, поки увага хазяїна переключилася на інші об’єкти. А може, сплеск агресії пов’язаний із сезонним загостренням, що його спричинила скорбота за покійним проектом «Новоросія»?