Шановна редакціє!

 

Звернутися до газети спонукає ситуація, що склалася протягом останніх двох років навколо Національної академії медичних наук України і вже вимагає, на нашу думку, публічності. Варто зазначити, що Академія завжди була і залишається на вістрі сучасних проблем охорони здоров’я в державі. Науковий пошук її установ постійно спрямовується на розробку новітніх ефективних методів лікування найскладніших і найнебезпечніших захворювань, якомога швидше їх впровадження у вітчизняну медичну практику, надання дієвої допомоги, у тому числі хірургічної, тяжкохворим із застосуванням високотехнологічного обладнання. Лише торік, зокрема, наукові установи НАМН України впровадили у практичну медицину понад 900 нових методів лікування, діагностики і профілактики, виконали майже 93 тисячі операцій.

 

НАМН України створила власну госпітальну академічну базу і за півтора року в її установах надали консультативну та хірургічну допомогу більш як 1600 пораненим узоні АТО. Заклади НАМН за цей період пролікували понад 25 тисяч жителів Донецької та Луганської областей.


НАМН України бере активну участь у здійсненні семи загальнодержавних та державних програм. Її вчені — хірурги, кардіологи, ендокринологи, онкологи, фахівці інших напрямів сучасної медицини у багатьох випадках — останній рубіж боротьби з тяжкими, часто смертельними патологіями за порятунок хворих. Водночас ось уже тривалий час — з кінця 2013 року робота Академії, а особливо її президії і апарату фактично блокується. Річ у тім, що на підставі завідомо неправдивих свідчень одного колишнього народного обранця та керівника вищого медичного навчального закладу, до речі, довіреної особи В. Януковича на президентських виборах 2004-го та 2010 років, співробітники органів прокуратури та міліції Шевченківського району Києва, а також співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю Міністерства внутрішніх справ України в Києві з 2013 року донині проводять слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, в т. ч. виїмки завірених копій документів, обшуки та вилучення оригіналів документів тощо.


Академію звинувачують у порушеннях проведення закупівлі обладнання та будівельних робіт, буцімто неправильному нарахуванні заробітної плати, зокрема, президенту НАМН України А. Сердюку. Тим часом численні перевірки, здійснені Державною фінансовою інспекцією України та Рахунковою палатою України, засвідчили, що закупівлі обладнання та будівельні роботи здійснюються відповідно до чинного законодавства, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва, реконструкції, капітального ремонту та придбання обладнання для об’єктів, які перебувають у віданні НАМН України». При цьому жодних порушень не виявлено (акт ревізії № 21/127 від 08.08.2013 р., аудит № 05-10/01-3 від 02.02.2013 р., акти № 09-30/1912 від 21.05.2014 р., № 09-30/2030 від 02.06.2014 р.). Те саме стосується і нарахувань заробітної плати. Та попри такі явні факти недоброзичливець активізував свої нападки на Академію, що, найшвидше, пов’язано з перевиборами президента та Президії НАМН України, що відбудуться в січні 2016 року. На нашу думку, дехто умисно вводить в оману правоохоронні органи щодо багатьох питань, які стосуються діяльності президента Академії А. Сердюка та інших членів Президії НАМН України. Але ж А. Сердюк був обраний президентом НАМН України більшістю голосів за результатами таємного голосування членів НАМН України за процедурою, яка визначена Статутом Академії. В частині обрання свого президента та членів Президії НАМН України є самоврядною, відповідно до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність», тому будь-яке втручання в її діяльність в цій частині виключається. Такі негативні дії дискредитують НАМН України та її посадових осіб, а це, в свою чергу, завдає шкоди діловій репутації НАМН України і заважає нормальній діяльності установи. Президія НАМН України постійно змушена надавати пояснення, спростування та відповіді на запити правоохоронних органів різних рівнів з приводу зазначених в заявах про начебто злочини питань, виготовляти велику кількість копій підтверджуючих документів (за цей період виготовлено майже 3000 копій в різні інстанції). Крім того, співробітників Президії НАМН України та її структурних підрозділів доволі часто викликають на допити для надання свідчень з одних і тих самих питань, що унеможливлює якісне виконання посадових обов’язків.


З метою захисту своїх законних прав Президія НАМН України звернулася до Генерального прокурора України В. Шокіна, голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я О. Богомолець. А через авторитетну газету хочемо закликати: «Залиште нас у спокої, дайте можливість нормально працювати на благо охорони здоров’я українців!»

 

Віталій ЦИМБАЛЮК, академік, в. о. президента Національної академії медичних наук України.