Учора Президент України Петро Порошенко також провів зустріч із Високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки Віце-президентом Європейської комісії Федерікою Могеріні. «Україна залишається високим, першим пріоритетом у зовнішній політиці Європейського Союзу», — наголосив за підсумками зустрічі Президент.


За час після останнього візиту Ф. Могеріні у грудні минулого року багато що вдалося зробити, зазначив глава держави. «Насамперед ми маємо певний прогрес у реалізації Мінських угод, який полягає в тому, що нині у нас є режим припинення вогню, нехай крихкий, нехай із провокаційними обстрілами, але з 29 серпня діє режим припинення вогню. Ми майже завершили виконання запропонованого Україною процесу відведення артилерії, мінометів і танків, і це також сприятиме деескалації конфлікту», — сказав Петро Порошенко.


Президент повідомив, що під час зустрічі вони з Високим представником ЄС обговорили питання політичного врегулювання ситуації, підготовки процесу виборів на території, яка нині окупована. Детально обговорено співпрацю і координацію щодо вирішення гуманітарних питань, звільнення заручників, соціально-економічного розвитку цих територій.


Глава держави наголосив на тому, що ключовим елементом було і залишається безпекова складова, виведення російських військ.


Ф. Могеріні відзначила прогрес у виконанні Мінських домовленостей і необхідність забезпечення доступу гуманітарних організацій та Моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території України.


Високий представник ЄС у заяві для ЗМІ після зустрічі поділилася, що Європейський Союз залишається об’єднаним у підтримці України: і щодо деескалації ситуації на Донбасі, в питанні Криму, і щодо підтримки реформ в Україні.


Співрозмовники детально обговорили програму реформ. «Дякую за те, що ми маємо постійну політичну підтримку, підтримку на рівні радників з цілої низки реформ, які ми нині імплементуємо в Україні», — заявив Президент. 


Окремо було зосереджено увагу на конституційній реформі в частині децентралізації. Президент відзначив високу оцінку наших зусиль щодо підготовки цієї реформи до другого читання.


Петро Порошенко висловив подяку за макрофінансову допомогу, яка є визначальною для забезпечення фінансової стабільності країни. Президент наголосив, що лише з лютого поточного року на облаштування тимчасово переміщених осіб ЄС надав Україні як гуманітарну допомогу понад 100 мільйонів євро.


Увага під час зустрічі була приділена і співпраці в реалізації плану дій щодо запровадження безвізового режиму ЄС для України. Глава держави наголосив на тому, що це не є якісь спеціальні вимоги для України. «Це — абсолютно рівні позиції для всіх країн, які претендували як на членство в Євросоюзі, так і на отримання статусу безвізового режиму. Я дуже вдячний пані Віце-президенту за те, що вона підтвердила чітку налаштованість Європейського Союзу щодо надання Україні безвізового режиму за умови виконання тих кроків, реформ, про які ми домовилися з нашими європейськими колегами, які стосуються і реформ в антикорупційній сфері, і в галузі повернення активів, трудового законодавства, недискримінації», — сказав Петро Порошенко.


Підсумовуючи, глава держави подякував пані Ф. Могеріні за активну підтримку українських реформаторських зусиль. Глава держави передав вітання та відзначив успішну координацію з Президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером та Президентом Європейської Ради Дональдом Туском.