«Обов’язок Верховної Ради України, всіх політичних партій, коаліції, опозиції, незалежних груп і фракцій — зробити все, щоб ці рішення було прийнято», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман в інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада», відповідаючи на запитання щодо перспектив ухвалення пакета законопроектів на виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму.

 

«Маємо дуже чітко і персонально нести відповідальність за підтримку законів», — сказав керівник парламенту та наголосив на надзвичайній важливості європейської інтеграції України. «Це не тільки папери, які ми можемо підписати, ратифікувати. Це зрозумілі дії, які має зробити влада, щоб країна стала повноправною частиною великої європейської родини. Європейська інтеграція — це процес заради громадян України, які достойні жити в якісних умовах, відчувати повагу з боку держави», — підкреслив Голова Верховної Ради.


Одним з елементів європейської інтеграції, зазначив В. Гройсман, є запровадження безвізового режиму з країнами ЄС, підкресливши, що для цього необхідно ухвалити закони, спрямовані на боротьбу з корупцією. Констатувавши, що результативне голосування за низку законопроектів у четвер не відбулося, глава парламенту, проте, висловив переконання, що у вівторок їх буде прийнято.


«Переконаний, що шанси не втрачено, — заявив він. — Переконаний, ми знайдемо можливості, у нас ще є час для того, щоб провести ще раз консультації, врешті-решт припинити сваритися один з одним». У цьому контексті В. Гройсман висловив упевненість, що депутатський корпус та уряд знайдуть консенсусні рішення, які «відповідатимуть європейським директивам». «Я навіть не хочу думати про те, що парламент цього не зробить. Я впевнений у тому, що ми маємо час і можливості для того, щоб це зробити», — сказав він.


Керівник парламенту закликав колег відкинути особисті образи і говорити про Україну, про українців.


Водночас він зазначив, що подолання корупції сприятиме економічному зростанню країни, а відтак і зростанню добробуту громадян. «Через створення системи європейського законодавства ми побудуємо країну, в якій розвиватиметься громадянське суспільство і буде розв’язано проблеми тарифів, заробітної плати, пенсій, — сказав глава парламенту. — Через запровадження безвізового режиму ми опосередковано впливаємо на економічне життя, на соціальні стандарти».

 

Вибори мають бути призначені якомога швидше

 

Також Голова Верховної Ради закликав народних депутатів у вівторок прийняти рішення про якнайшвидше проведення місцевих виборів у тих населених пунктах Донбасу, де вони не відбулися 25 жовтня. «Кожен громадянин України має святе право — право вибору, і дуже важливо, щоб влада була здатна забезпечити право вибору демократично, відкрито і без будь-яких перешкод», — заявив В. Гройсман.


«Моя позиція полягає в тому, що вибори мають бути призначені якомога швидше», — сказав він і додав, що переконуватиме колег підтримати проведення виборів до місцевих органів влади в цих містах. «Це питання стоїть на вівторок у порядку денному. Я вважаю, що ніхто не має права забирати в людей можливість або право голосувати за свою владу, особливо місцеву», — наголосив В. Гройсман.


За його словами, зареєстровано один законопроект і одну постанову з цього питання. «Під час підготовки до голосування подивимося, які будуть висновки комітету, які будуть думки депутатів. Найважливіше — щоб технічно можливо було організувати вибори на цій території, але, я вважаю, — якомога раніше», — зауважив В. Гройсман.

 

Поки немає прозорих правил продажу землі — тільки мораторій

 

Голова Верховної Ради також висловився за продовження мораторію на продаж землі, допоки не будуть законодавчо закріплені зрозумілі і прозорі правила поводження із землею та не буде дотримано право власників на вільне і безпечне розпорядження нею. «Якщо цього немає, то який має бути продаж землі», — запитав В. Гройсман і зазначив, що «величезний ризик полягає в тому, що наявність вільного ринку земель може зробити українців, які володіють землею, бідними». «Дуже важливо не повторити помилок так званої «ваучерної» приватизації, коли окремі люди стали мільярдерами, а решта залишилися без своїх інтересів», — висловив переконання глава парламенту.

 

Зменшення ренти повинно відповідати інтересам громадян, а не «газового лобі»

 

Коментуючи ініціативу щодо зменшення ренти на газ, Голова Верховної Ради підкреслив, що рішення в цій сфері мають відповідати інтересам громадян України, а не «газового лобі», та зазначив, що нині є декілька підходів щодо зменшення ренти на газ. «За такою великою гарною ідеєю, яку ми маємо підтримати і маємо проголосувати, можуть бути в деталях певні речі, які можуть призвести до зловживань на газовому ринку і десь можуть підігрувавати олігархічним кланам, які мають стосунок до газового ринку, — зауважив В. Гройсман. — Дуже важливо, щоб на базі комітету і під час розгляду цього питання все було так, як необхідно для українських громадян, для суспільства».


Ураховуючи це, рішення мають бути «максимально коректні і насправді знижена рента на газ», щоб уникнути «ще більшого збагачення газового лобі» в Україні, переконаний глава парламенту.

 

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

ДОСЛІВНО

 

Володимир ГРОЙСМАН:

 

«Люди мають відчути поступові кроки вперед щодо нашої європейської інтеграції і зміни умов життя. Людям сьогодні важко, і те, що вони бачать певне протистояння, не вселяє в них оптимізму. Вважаю, що ми маємо приймати якісні рішення і подолати корупцію».