Минулої неділі в Житомирі відбулося засідання круглого столу (на знімку внизу) за участю Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, керівників області та міста. Глава парламенту назвав децентралізацію ключем до успіху України. Дуже важливо, зазначив він, щоб на місцевому рівні була побудована така система, яка даватиме можливість суспільству обирати ту владу, яка його підтримуватиме. Основною метою децентралізації влади є побудова належної системи самоврядування. Це поверне повноваження влади на місця, дасть змогу громаді зрозуміти, що від неї багато чого залежить.

— Якщо ми не змінимо систему, то хоч би скільки «нових» приходило, вони скоро стануть «старими», — наголосив Голова Верховної Ради, звертаючись до присутніх.
Функції, які не властиві державі, мають бути передані на місця. Перші кроки в напрямі фінансової децентралізації вже зроблено. Глава парламенту навів таку цифру: з початку нинішнього року місцеві бюджети отримали 35—40 відсотків додаткових коштів, що дає можливість ефективно вирішувати питання щодо фінансування об’єктів інфраструктури і соціальної сфери. Ішлося про те, що дуже важливо, аби ті ресурси, які має громада, вона могла спрямувати саме туди, куди потрібно насамперед, на найслабші місця: дитячі садочки, дороги, школи, медицину тощо. «Ми маємо зрозуміти, що це нам потрібно, маємо бути активні, щоб ті рішення, які потрібні саме громаді, було прийнято», — сказав глава парламенту Володимир Гройсман.

Голова облдержадміністрації Сергій Машковський (на знімку вгорі) наголосив, що реформа покликана створити спроможні громади, які справді зможуть забезпечити надання якісних послуг на місцях, таких, що відповідатимуть європейським стандартам. Необхідність змін він продемонстрував на такому прикладі. Сьогодні в області із 631 територіальної громади у 303, що становить майже 50 відсотків загальної чисельності, цього року не вистачає надходжень до їх бюджетів навіть на утримання апаратів управлінь органів місцевого самоврядування.
Під час робочої поїздки Голови Верховної Ради до Житомира активно обговорювалась також проблема енергоефективності. Ознайомившись із тим, що робиться в місті, Володимир Гройсман зазначив: він бачить системний підхід до зменшення споживання газу, модернізації котелень, водоканалу.
Цікавими були враження від побаченого в дитячому садку №42. Тут виховуються 242 дитини, які проживають у малозабезпечених, багатодітних, неповних сім’ях та сім’ях зі складними життєвими обставинами. Це не тільки діти з обласного центру, а й із Житомирського району. У садочку проводиться термомодернізація. Уже утеплено фундамент, замінено вікна, на 70 відсотків виконано роботи з утеплення стін, починають утеплювати дах. Очікуваний розмір економії теплової енергії — 60 відсотків. Роботи ще не закінчено, а в приміщенні вже значно тепліше, поділилася своїми враженнями завідувачка дитсадка Галина Дем’янчук.
Володимир Гройсман зазначив, що ця програма ефективна і такі впровадження мають бути у всіх областях України.

Житомир.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.