Футбол. Тренер збірної України Михайло Фоменко (на знімку) відповів на запитання журналістів перед стиковими матчами проти команди Словенії (14 листопада у Львові і 17 листопада в Мариборі) за путівку на Євро-2016.

 

 


— Уже відомо, що Ротань не зіграє, кажуть, є проблеми з П’ятовим, Федецьким, Гладким...


— Хлопці тільки-но приїхали, попереду співбесіда з ними. Тому інформація з’явиться пізніше.


— Кучер пропускає перший матч. Чи турбує вас психологічний стан Хачеріді?


— Було б правильніше поставити це запитання гравцям. Усі розуміють важливість зустрічі зі словенцями. Не думаю, що гравці дозволять, щоб емоції все зруйнували. Гадаю, все буде нормально.


— То, може, доведеться когось додатково викликати?


— На кожну таку подію ми завжди запрошуємо кількість виконавців із запасом. Враховуємо різні ситуації. Якщо ще хтось знадобиться — є запасні варіанти.


— Однією з причин поразки від французів у плей-оф до чемпіонату світу ви назвали відсутність глибини складу. А тепер ви задоволені резервом?


— Відповідь на це можна буде дати після поєдинків. Хлопці мають досвід. Події, про які кажете, відбувалися не так давно. Тому гравці повинні користуватися цим досвідом.


— Можна стверджувати, що у цих матчах ставку робитимете на досвід?


— Саме так. Мені ставили багато запитань щодо гравців, замін. Досвід є досвід. Звісно, у кожного футболіста є велике бажання. Але чи зможуть вони реалізувати свої можливості, невідомо. Плюс за цей короткий час, коли збираємося разом, ми намагаємося якнайбільше одержати інформації про виконавців. Ми радимося з ними, кожному даємо чистий аркуш і просимо написати його варіант складу. Головне, щоб втрат не побільшало.


— Чи відчуваєте тиск преси?


— Коли спілкуємося, намагаємося прийти до спільного знаменника. У нас своя робота, у вас — своя. Іноді від журналістів отримуємо цікаву та корисну інформацію. Але й самі перед матчами намагаємося зібрати якнайбільше деталей про суперника, особливо його лідерів. Є наукова бригада, яка збирає інформацію. Хотів би лише попросити шановних працівників ЗМІ не нагнітати ситуацію. Це особливо не бажано в період таких надважливих зустрічей. Усі добре усвідомлюють, що в них визначиться той, хто поїде на фінальний турнір чемпіонату Європи. Гравці самі здатні думати про це й обирати правильні рішення.


— Чи встиг прибути Коноплянка?


— Він ще не придбав особистого літака. Тому летить рейсовими авіалініями з пересадками. До речі, у Євгена чудовий вік, він перебуває в розквіті. Ми постійно кажемо всім підопічним, що ніколи не можна зупинятися. Коноплянка повинен зростати й реалізовувати свій великий потенціал. Він виступає в гарному клубі, сильному чемпіонаті. У нього тепер дещо інша ігрова позиція на новому місці. Євген виходить на той рівень, який відповідає його новій команді.


— Чого чекаєте від словенського випробування?


— Потрібно обов’язково реалізувати свої можливості і водночас не дозволити суперникові проявити його найкращі якості. А щодо збірної Словенії, то вона дуже збалансована, у ній кожна позиція достатньо укомплектована. Є два рівноцінних воротаря, виділяється правий півоборонець Ілічич, а також центральний хавбек Кампль. Це колектив міцний, бойовий, його гравці виступають в Італії, Німеччині, Іспанії, Франції — елітних європейських чемпіонатах. Буде дуже цікаве протистояння...

 

Фото Павла КУБАНОВА.