Законопроект про наукову і науково-технічну діяльність пропонує нові принципи фінансування науки. Про це під час брифінгу повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Лілія Гриневич.


За її словами, законопроект передбачає збільшення грантового фінансування, що розподілятиметься через національний науковий фонд, і буде доступне не лише для Національної академії наук, а й інститутів, університетів і навіть незалежних науковців.


Крім того, зазначила парламентарій, проект закону запроваджує нову систему управління в науці, а також консолідує зусилля науковців і адміністраторів у Національній раді з питань науки і технологій.
«Досить знаменно, що саме сьогодні — у Всесвітній день науки задля миру та розвитку цей законопроект ухвалено в першому читанні», — сказала Лілія Гриневич.


Для населення — паливо власного видобутку


Газ власного видобутку має йти на потреби населення. Відповідний законопроект зареєстровано в парламенті. Про це під час брифінгу розповів позафракційний народний депутат Михайло Головко.


«Україна видобуває 14—15 мільярдів кубометрів газу. На потреби житлово-комунального господарства потрібно майже 18 куб. м газу. Але через високу ренту, рентабельність, завищену ціну бачимо стрімке падіння видобутку власного природного газу», — зазначив парламентарій.


За його словами, те, що нібито Україна купує блакитне паливо в європейських фірмах, неправда. Це підставні компанії, які зареєстровані в офшорах, і в них купують російський газ. Так уряд веде до ще більшої залежності від Російської Федерації замість того, щоб стимулювати збільшення видобутку природного газу в Україні. Тому представники партії «Свобода» у Верховній Раді наполягатимуть на ухваленні законопроекту, який передбачає, що блакитне паливо власного видобутку має йти насамперед населенню, а також на зменшенні ціни на газ.