Країна не може далі чекати судову реформу. Таку заяву під час засідання Національної ради реформ за участі Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка зробив Президент Петро Порошенко.

 


«Сьогодні — фінальна дискусія. За її підсумками, враховуючи обговорення, я найближчим часом, на цьому тижні, збираюся внести узгоджений проект до Верховної Ради», — повідомив глава держави. Процитувавши статтю 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гласить: «Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного терміну незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов’язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення». Президент підкреслив, що це наш дорого-вказ, бо саме такий справедливий суд ми маємо збудувати в результаті судової реформи.


Висловивши сподівання, що консенсус буде знайдено і Верховна Рада в першому читанні ухвалить ці зміни на нинішній сесії, щоб уже на наступній сесії схвалити їх остаточно, П. Порошенко підкреслив, що судова реформа — найбільш очікувана в суспільстві. «Вона — гарантія приходу до країни інвестицій, гарантія ефективної боротьби з корупцією, щоб ті, хто пійманий на корупції, були не лише затримані, а й засуджені. За великим рахунком, судова реформа — це гарантія справедливості. Сьогодні ми маємо забезпечити її. Ми вже зрозуміли ціну свободи і нині починаємо розуміти ціну справедливості», — сказав глава держави.


Найважливішими складовими судової реформи Президент назвав очищення та оновлення суддівського корпусу через персональне оцінювання кожного судді, а також жорсткий контроль за видатками суддів на предмет їхньої відповідності доходам. «Це і боротьба з так званими «колядниками» та «подарунками», які за красиві очі чи за червоні дипломи суддям не даруються — як правило подарунки пов’язані з неправосудними судовими рішеннями», — зауважив П. Порошенко.


Коментуючи пропозицію про скасування суддівської недоторканності, глава держави зазначив, що імунітет суддів обмежуватиметься виключно функцією відправлення правосуддя: «Суддя не може бути притягнутий до відповідальності за рішення, яке він приймає, але скоєння будь-якого іншого правопорушення, починаючи зі створення дорожньо-транспортної пригоди і закінчуючи отриманням хабара, створює можливість для прямого і безпосереднього притягнення судді до відповідальності». А однією з підстав звільнення судді стане неможливість пояснити легальність джерел походження майна.


Захищати суддів від політичного впливу має створений новий орган — Вища рада правосуддя, яка вноситиме подання про призначення судді, ухвалюватиме рішення про звільнення судді з посади та про переведення з одного суду до іншого.


Оновленню суддівського корпусу має слугувати процедура оцінювання всіх без винятку суддів та реорганізація окремих судів. «Це має відбутися в дуже короткий термін, а процедура оцінювання має бути дуже схожа на ту, яку ми бачили під час створення нової патрульної поліції і яка сьогодні запроваджується під час набору нових працівників місцевих прокуратур», — сказав Президент та висловив переконання, що схвалений Конституційною комісією проект судової реформи принесе реальні фундаментальні зміни.


Голова Верховної Ради та голова Конституційної комісії Володимир Гройсман висловив переконання, що за основу конституційні зміни в частині судочинства цілком реально схвалити до кінця цього року, щоб на наступній сесії зміни до Основного Закону було ухвалено остаточно.


«Те, що судова система в державі вимагає змін, — ні в кого не викликає сумнівів», — сказав він та підкреслив, що Конституційна комісія та робоча група з питань судочинства достатньо активно співпрацювали з Венеційською комісією, що дало змогу вийти на ті рішення, які можуть бути базовими для внесення до парламенту і голосування змін до Конституції для побудови якісної судової системи в Україні.
Зазначивши, що Венеційська комісія ухвалила позитивний висновок щодо змін до Конституції у частині правосуддя, Володимир Гройсман підкреслив, що таким чином «знак якості» на цих змінах уже присутній, тож після процедури внесення Президентом проекту до парламенту робота над ним триватиме.

 

До речі


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що Венеційська комісія вже підготувала робочий документ, назва якого дослівно перекладається як «меморандум сумісності», в якому відзначається, що реформа місцевого самоврядування в Україні повністю відповідає Європейській хартії та що в законопроекті про зміни до Конституції України в частині децентралізації влади українська сторона врахувала всі принципові та практично всі технічні рекомендації Венеційської комісії.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.