Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:


— Є декілька актуальних питань, які маємо вирішити протягом тижня. По-перше, закони про безвізовий режим. Партія «Відродження», безумовно, підтримає їх. Але водночас ми закликаємо провладну більшість уважно переглянути законопроекти і не робити спробу під виглядом документів для безвізового режиму протягнути інші проекти, які не мають із ними нічого спільного, але посилюють повноваження правоохоронних органів у тиску на політиків, бізнес. По-друге, ми закликаємо нарешті вирішити питання щодо зниження тарифів для населення. Ми вимагаємо: ставте питання на голосування, досить розводити бардак у центрі міста. По-третє. Було затверджено програму дій уряду, Коаліційну угоду. Давайте проаналізуємо, що зроблено за цей час. Вони виконані максимум на 20 відсотків. Тож ми вимагаємо від уряду надати інформацію про роль і місце кожного міністерства з виконання програми. Відповідні матеріали мають бути роздані заздалегідь, щоб під час звіту ми могли дати належну кадрову оцінку кожному міністру та керівнику уряду. І останнє: вимагаємо терміново внести проект бюджету на 2016 рік.


Максим БУРБАК, «Народний фронт»:


— Сьогодні український парламент здає іспит на європейськість. Ще раз нагадую: два роки тому Революція Гідності почалася саме з того, що хтось намагався звернути Україну з європейського шляху розвитку. Усім, хто не голосував за безвізовий режим минулого четверга і не голосуватиме сьогодні, скажу одне: ви знищуєте мрію мільйонів українців, хлопців, які стояли на Майдані, а нині воюють в окопах на сході.


Урядові законопроекти 2540а про арешт та 2541а про спецконфіскацію майна спрямовані на боротьбу з корупцією і корупціонерами. Жоден простий громадянин від цих законопроектів не постраждає. Заяви про недосконалість урядового законопроекту 2540а не що інше, як бажання вихолостити повністю зміст цього документа. Тому звертаюся до депутатів: не проваліть сьогоднішній іспит, проголосуйте за боротьбу з корупцією, за повернення 50 мільярдів гривень режиму Януковича у бюджет країни.


Олексій ГОНЧАРЕНКО, Блок Петра Порошенка:


— Сьогодні надважливий день у парламенті. Мільйони очей дивляться на залу з очікуванням та надією, що ми нарешті ухвалимо рішення, які полегшать їхнє життя, рухатимуть країну в Європу. Пакет законів щодо лібералізації безвізового режиму з Європою — це те, чого вимагає українське суспільство. Це один із тих кроків до Європи, заради яких люди стояли на Майдані, а нині боронять свою державу на Донбасі. Ми не маємо права зрадити їх, повинні ухвалити цей пакет законів. Зрозуміло, вони не ідеальні, зрозуміло, парламент має виконати свою функцію з їх удосконалення. Але сьогодні вже немає куди відступати. Маємо продемонструвати суспільству: в Україні є відповідальний парламент, здатний голосувати за надважливі речі.


Олег БЕРЕЗЮК, «Самопоміч»:


— Учора до мене підійшла старша жінка і попросила переказати, «що ми не маємо совісті. Бо говоримо, б’ємося невідомо за що. А кожного дня на фронті гинуть хлопці, і ми нічого не робимо, щоб це змінити. Нічого не робимо, щоб знизити тарифи, щоб у лікарнях були вакцини, щоб побороти корупцію». Хочу запитати: чи матимемо ми совість перед цією жінкою? Чи й далі розказуватимемо один одному про високі європейські цінності? Європейські цінності — в стосунках до людей, а не в папірцях. Тому знайдімо совість, проголосуймо тарифи, ренту, зниження ввізного мита. І це реальні дії, а не розмови про європейські цінності.
Ще одне: поки країною та виборами керуватимуть ті, хто провалив усі попередні перегони, ми нічого не зробимо. Коли буде змінено склад ЦВК? Це дуже серйозна річ. І коли буде Генеральна прокуратура, яка поставить усі точки над «і» щодо тих людей, які руйнували та руйнують державу?


Юрій БОЙКО, Опозиційний блок:


— Минулого тижня парламент показав свою неефективність і небажання вирішувати державні питання, що захищають інтереси громадян. У цій ситуації є два шляхи: або Верховна Рада починає займатися питаннями відновлення економіки і турботою про населення, або вона має бути розпущена. Пропонуємо цього тижня сконцентруватися на забезпеченні проведення місцевих виборів там, де вони зовсім не відбулися, — в Маріуполі та Красноармійську. Закликаємо також повернутися до законопроектів, які стосуються виконання Мінських угод, щоб на законодавчому рівні забезпечити завершення конфлікту.


Олег ЛЯШКО, Радикальна партія:


— Сподіваюся нині парламент таки розгляне пакет законів, які допоможуть знизити вартість житлово-комунальних послуг. Зокрема, скасує рентну плату на видобуток природного газу. Але, крім цього, варто розглянути ще низку документів. Насамперед затвердити на законодавчому рівні норму, згідно з якою, блакитне паливо вітчизняного видобування йтиме виключно на потреби нашого населення. Вимагаємо ліквідувати «Нафтогаз» як контору, яка нічого не виробляє. Важливими є закони про Національну комісію з питань регулювання ринку комунальних послуг, яка встановлюватиме об’єктивні тарифи, й про мораторій на продаж земель.


Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:


— Пріоритетом у своїй роботі наша депутатська група має євроінтеграційний напрям, і ми зробимо все, щоб безвізовий режим став реальним для співвітчизників. Але ЄС зацікавлений передусім у результатах справжніх реформ у нашій країні, а не їх імітації. Навколо безвізових законів штучно створено ажіотаж. Ми зіштовхнулися з безвідповідальністю, недбалістю і непрофесіоналізмом уряду, який подав «сирі» й конфліктні документи. Нині ми зможемо консолідуватися й дати «зелене світло» вже доопрацьованим законам. Але перше, що має бути проголосовано, — це рента, мито, податок на пенсію, індексація зарплат, а лише потім усе решта.


Юлія ТИМОШЕНКО, «Батьківщина»:


— Шістнадцятий день триває підрахунок голосів на місцевих виборах! У демократичних країнах це роблять за кілька годин, за нашими законами передбачено десять днів, але триває фальсифікація, і це вирок демократії в нашій країні. Нині маємо важливий день — голосуватимемо за закони, які забезпечать безвізовий режим із ЄС. Ми однозначно будемо голосувати за ці закони. Нарешті в порядку денному стоїть проект про зниження ренти на газ власного видобутку, який дасть змогу знизити тарифи на комунальні послуги на 20,4 відсотка. Кожен депутат, який не проголосує за цей документ, персонально зрадить виборців. Офіційно заявляю: прізвище кожного, хто не проголосував, стане відоме народу.