Міжнародна атлетична федерація дала Росії два дні, щоб відповісти на допінговий скандал. Другий день спливає сьогодні.


Для невтаємничених трохи передісторії. Ще торік один із німецьких телеканалів зняв документальний фільм про тотальне використання допінгу російськими атлетами. В стрічці «спортсмени-біженці» розповіли, як їх навчали оминати тести на заборонені препарати. І що найгірше, свідки підтвердили: використання допінгу серед російських професійних спортсменів — норма. Втім, юридичних наслідків скандальна стрічка практично не мала. Тоді дискваліфікували лише лідерів зі спортивної ходьби і їхніх тренерів.


Та сьогодні ситуація значно серйозніша. Днями комісія Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) оприлюднила шокуючий звіт за результатами перевірки фактів, наведених у німецькій «документалці». Документ виявився ще більш «потужнішим», ніж фільм. З нього, зокрема, випливає, що московська антидопінгова лабораторія під керівництвом Григорія Родченкова знищила 1417 допінг-проб перед приїздом інспекції WADA. Крім того, в звіті комісії сказано, що московську антидопінгову лабораторію слід позбавити ліцензії, оскільки вона не може «працювати незалежно». При цьому члени комісії звинувачують ФСБ Росії у «прямому залякуванні і втручанні» в роботу антидопінгової системи.


Здавалося, ну і що тут такого? Хіба це перший допінговий скандал у спорті? Справді, не перший. Та з часів завершення холодної війни, коли спорт на певний час перестав бути зброєю, заборонені препарати використовували окремі спортсмени, сподіваючись, що «пронесе». Якщо факти зі звіту WADA підтвердяться, то тут йдеться про державну політику, яка втрутилася у спорт і більше того — покривала й підштовхувала до використання заборонених препаратів.


Відповідей російських чиновників для ЗМІ вже вистачає. Тут йдеться і про «антиросійську змову», і про те,  що «допінг — проблема не лише однієї країни» тощо. Питання лише в тому, що Москва відповість антидопінговому агентству. Адже, якщо аргументів забракне, то спортсмени з Росії не зможуть взяти участь у літніх Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро.