Сьогодні в Мадриді має відбутися екстрене засідання уряду. Його проведення анонсував прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой, коментуючи резолюцію парламенту Каталонії, ухвалену в понеділок. Також сьогодні уряд має звернутися до Конституційного суду країни, щоб оскаржити вищезгаданий документ.

 

Нагадаємо, що регіональний парламент Каталонії (автономного регіону Іспанії) ухвалив рішення розпочати процес відокремлення від країни. Таке рішення було ухвалено під час першої сесії новообраного парламенту.


«Резолюція не має юридичної сили», — запевнив іспанців прем’єр. «Ми сповнені рішучості використовувати всі засоби, щоб захистити демократію. Ми будемо використовувати тільки законні методи та все верховенство закону», — наголосив він. Також Маріано Рахой звернувся до каталонців: «Я хочу сказати їм, щоб вони були спокійні. Ні Каталонія, ні будь-який інший регіон не від’єднуватиметься. Нікому не потрібно буде обирати чи відмовлятися від своєї іспанської та європейської ідентичності», — цитує політика «Європейська правда».


Насправді противників незалежності в регіоні більшість. Це засвідчили результати соцопитування, проведеного компанією Metroscopіa. Зокрема, проти резолюції висловився 51% опитаних. Проте й прихильників незалежності чимало — 41% (саме стільки б проголосувало за відокремлення регіону від Іспанії, якби референдум відбувався сьогодні).


Немає єдності й у парламенті. За резолюцію проголосувало 72 депутати, натомість 63 — проти. Згідно з ухваленим документом протягом 30 днів має розпочатися робота над новою конституцією Каталонії, законом про державну скарбницю та системою соціального забезпечення. Завершити процес перетворення автономії на окрему державу плановано за 18 місяців.


Проте в Мадриді інше бачення перспектив. Одразу після рішення каталонського парламенту прем’єр-міністр Маріано Рахой заявив, що Каталонія зі складу Іспанії не вийде, і уряд не допустить розколу країни. Мадрид уже має певний досвід боротьби із сепаратистськими рішеннями влади регіону і кілька разів оскаржував їх в Конституційному суді. Щоразу головний судовий орган країни був на боці уряду. Торік КС навіть оскаржив проведення в регіоні референдуму за незалежність. Проте цього разу прихильники відокремлення Каталонії обіцяють бути рішучішими. В резолюції є пункт, в якому попереджено центральну владу, що «процес демократичного роз’єднання» з Мадридом не залежатиме від рішення Конституційного суду.


На боці офіційного Мадриду грає і Євросоюз, де вже натякнули, що окрема держава Каталонія не матиме членства в ЄС і на неї не поширюватиметься Шенгенська угода. Доведеться забути й про спільну європейську валюту. Регіон, на який нині припадає 20% ВВП країни, може зіштовхнутися з серйозною економічною кризою. Проте прихильників незалежності такі перспективи не лякають. Вони продовжують звинувачувати Мадрид у мовній та культурній дискримінації регіону і сприянні втраті ідентичності регіону. У Барселоні переконані, що зберегти каталонську мову, традиції та самобутність можливо тільки в умовах цілковитої незалежності.