Нова партія влади «Право і справедливість» (ПіС), яка за результатами парламентських виборів отримала самостійну більшість (235 мандатів) у Сеймі, вирішила не тримати суспільство в невизначеності й оголосила суспільству склад нового уряду.

 

 


Не без внутрішньопартійних дискусій на посаду голови Ради міністрів партія рекомендувала Беату Шидло, яка, нагадаємо, була обличчям парламентської передвиборної кампанії цієї політичної сили. До речі, за твердженням більшості аналітиків, лідер ПіС Ярослав Качинський, якому належало вирішальне слово при визначенні складу нового уряду, фактично керуватиме цією командою, а посада прем’єра буде лише номінальною. У новому уряді загалом абсолютно нові обличчя. Проте серед 21 кандидата на міністерські портфелі тринадцятеро займали різні посади в часи попереднього правління ПіС у 2005—2007 рр.


Найбільш контраверсійною постаттю цього уряду аналітики та опоненти вважають кандидата на пост міністра оборони Антоні Мацєревіча, відомого паралельним розслідуванням Смоленської авіакатастрофи 2010 року. До слова, майбутній глава зовнішньополітичного відомства Вітольд Ващиковський уже заявив про намір надати «смоленському слідству» міжнародного статусу та використати усі дипломатичні інструменти, аби добитися від Кремля завершення повернення решток літака.

 


Офіційне представлення концепції зовнішньополітичної стратегії уряду відбудеться після виконання усіх формальних офіційних процедур щодо його затвердження. Натомість її головні штрихи стосовно України можна прогнозувати вже сьогодні. Нагадаємо, що лідер ПіС Ярослав Качинський був першим польським політиком, який прибув на Майдан Незалежності, де заявив про «підтримку прагнення українців до союзу з ЄС». Утім, під час парламентської кампанії «українське питання» не було предметом публічної дискусії. В окремих ЗМІ навіть з’являються неоднозначні коментарі щодо нібито «похолодання» в ставленні до українського вектора в адміністрації нового президента. Проте багато питань і домислів зняв з порядку денного візит до Варшави міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, який провів офіційні переговори з президентом Анджеєм Дудою та неофіційні зустрічі з претендентами на ключові, з точки зору зовнішньої політики польської держави, урядові посади. Зокрема, з Беатою Шидло (на знімку) та Вітольдом Ващиковським. За словами П. Клімкіна, 


в ході переговорів польські співрозмовники переконали його, що дружній і партнерський підхід до нашої країни залишатиметься для Варшави пріоритетним. 


А майбутня прем’єрка Беата Шидло прокоментувала цю зустріч на своєму профілі в Фейсбуку дуже лаконічно: «Завжди маємо час для наших друзів».

Варшава. 


Фото з Facebook-сторінки Беати Шидло.