Добровільні об’єднання громад на Херсонщини ще не всюди встигли сформувати, а подекуди їх уже ділять вдруге, причому зі скандалом. Кабінет Міністрів України, зокрема, відмовився затверджувати перспективний план створення «надвеликої» громади аж із восьми сіл з центром у селищі Козацьке Бериславського району — другим за кількістю населення після самого райцентру, міста Берислав. Таким чином, уряд став на бік місцевих жителів проти поспішного реформаторства чиновників з Херсонської облради. І селяни цим задоволені.


— Мої земляки з самого початку вказували на нісенітницю: пхати в об’єднання село Кірове, яке розташоване за шістдесят кілометрів від Козацького, і Тягинку, що на відстані понад тридцять кілометрів. До того ж прямого автобусного сполучення між цими селами і Козацьким немає. Але тоді нас не послухали: певно, поспішали відрапортувати в Київ про те, що з децентралізацією все гаразд, — каже селищний голова Козацького Андрій Чирко.


Вибирати з розумом


Гамувати пристрасті в Козацьке приїхав особисто голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Путілов. На зустрічі із селянами їм запропонували створити замість одного об’єднання громад два — одне з центром у Козацькому, інше — навколо також досить великого села Тягинки. У Тягинці не проти: тут і раніше бачили свій населений пункт у ролі такої собі «метрополії». Та незадоволеними планами приєднання до Тягинки знову виявилися чимало мешканців сусідніх сіл — Львове та Високе. На їхню думку, «під крилом» Козацького було б краще, бо це селище і розвивається динамічніше, і якість соціальних послуг у ньому вища.


Багато в чому вони праві: саме громада Козацького протягом останніх років зуміла «затягти» сюди чимало інвесторів. Тут споруджено дві автозаправки. Велика компанія викупила та орендувала клапоть землі для спорудження зернового термінала на Дніпрі. Тільки від угоди з продажу ділянки селище отримало два мільйони гривень. І зуміло використати їх з розумом: відновили та розширили дитячий садок, де замість колишніх тридцяти малюків тепер вп’ятеро більше. Реконструювали старий Будинок культури — обладнали його новітньою економічною системою опалення на електриці, встановили підвісні стелі та м’які крісла. Такого БК тепер і в обласному центрі немає! До того ж завдяки терміналу, розвитку АЗС і торговельної мережі в селищі додалося понад сотню робочих місць, а до бюджету пішли додаткові кошти — від початку нинішнього року тільки понадпланові надходження перевищили 350 тисяч гривень.


Не дивно, що сусіди прагнуть долучитися до того динамічного розвитку, та й собі перейняти бодай крихти корисного досвіду. Тож і другий варіант об’єднання громад у Бериславському районі, як то кажуть, тільки «прийняли за основу». Дискутувати й домовлятися тут ще будуть довгенько. Але точно домовляться, якщо херсонські чиновники знову «не перегинатимуть палицю», намагаючись штучно прискорювати складні процеси і нав’язуючи свою волю селянам. Адже ті адміністративного тиску більше не терпітимуть: часи зараз інші.

Херсонська область.

 

Цитата

 

«Херсонщина займає провідне місце серед інших областей по впровадженню децентралізації... Керівництво Херсонської обл-держадміністрації на високому рівні забезпечило організаційну підтримку, інформування, розроблення перспективних планів». 


З повідомлення прес-служби на офіційному сайті Херсонської ОДА від 5 серпня 2015 р.


На знімку: голова селища Козацьке Андрій Чирко.


Фото автора.