25 березня 2014 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулося урочисте вручення свідоцтв про підвищення кваліфікації державного зразка та сертифікатів про закінчення навчального курсу «Законотворча діяльність» черговому випуску слухачів Української школи законотворчості — 120 працівникам секретаріатів комітетів і фракцій Верховної Ради України, помічникам народних депутатів України, співробітникам структурних підрозділів апарату Верховної Ради України. Заняття тривали з жовтня 2013-го по лютий 2014 року.

Як зазначив виконуючий обов’язки директора Інституту законодавства Верховної Ради України О. Зайчук, знаменним є той факт, що випуск слухачів відбувається в ювілейний для Української школи законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України рік — у 2014-му вона святкує 10-річчя свого заснування.
За десять років діяльності Школи майже 1000 слухачів пройшли спеціалізований навчальний курс з підготовки фахівців у сфері законотворчості. Запорукою ефективності навчального процесу є те, що викладачами Школи є провідні вчені та практики. Їхні лекції підготовлено з урахуванням потреб слухачів та є унікальними авторськими розробками, а сам навчальний курс, що надає змогу отримати комплексні знання у сфері законотворення, не має аналогів серед курсів навчальних закладів України відповідної спеціалізації.
У процесі навчання слухачам, серед іншого, було запропоновано брати участь в обговоренні актуальних питань, пов’язаних із здійсненням правової політики в Україні, правовими засадами діяльності Українського парламенту, прогалинами і колізіями в національному законодавстві та шляхами їх подолання. Крім того, слухачі мали можливість отримати знання щодо основ законопроектувальної діяльності, мовно-термінологічних особливостей написання тексту законопроектів, застосування практики Європейського суду з прав людини в Україні тощо.
З початку існування Школи особлива увага приділялася науково-методичному забезпеченню навчального процесу, що здійснюється шляхом підготовки навчальних посібників та науково-методичних видань, у тому числі на основі вивчення зарубіжного досвіду у сфері законотворчості. Свій ювілей Школа зустрічає значними здобутками. Наразі її науково-методичний фонд налічує 23 видання. Зокрема, в межах цієї роботи Українською школою законотворчості вперше в Україні підготовлені такі фундаментальні праці з теорії та практики законотворчості, як «Курс лекцій з питань законотворчості», «Законознавство», «Законотворчість і законознавство: хрестоматія», що рекомендовані Міністерством освіти і науки України як навчальні посібники для вищих навчальних закладів, монографії «Нариси законотворення», «Законотворення: теоретико-прикладні аспекти» (де досліджено досвід 42 країн), «Теоретико-правові засади правової освіти населення в Україні», «Законопроектування», «Законотворчий процес: стан і шляхи вдосконалення».
Також підготовлені видання серії «Бібліотека Української школи законотворчості»: «Словник термінів і понять законотворчої діяльності», «Законотворчість. Конституційні засади законотворчої діяльності», «Визначення найважливіших понять з правотворчості», «Законотворчість. Конституційні засади законотворчої діяльності».
У серії «Енциклопедія законотворчості» підготовлено видання: «Законотворчий процес в Україні», «Законотворчий процес зарубіжних країн».
Надзвичайно важливим завданням для Школи з огляду на необхідність приведення національної законотворчості до загальновизнаних європейських стандартів було підвищення рівня обізнаності слухачів щодо різноманітних способів формування правових норм ЄС та засобів їх вираження та закріплення. З цією метою Школою були підготовлені видання: «Законотворчість. Проблеми гармонізації законодавства України з міжнародним та європейським правом», «Вступ до права Європейського Союзу», «Законотворчість. Словник термінів і понять з міжнародного та європейського права», «Законотворчість. Путівник по офіційному сайту ЄС», «Законотворчий процес в Європейському Союзі».
Українська школа законотворчості плідно і наполегливо працює над вдосконаленням навчального курсу, постійно дбає про оновлення навчальної програми відповідно до сучасних потреб.
Для наступного набора слухачів Української школи законотворчості, заняття якого розпочнуться 28 березня 2014 р., до навчальної програми включені нові актуальні теми: «Корупція як загроза національним інтересам і національній безпеці», «Розробка законопроектів для забезпечення верховенства права і протидії корупції», «Забезпечення принципу законності як чинник зміцнення демократичних засад законотворчого процесу».
Також до кінця поточного року планується підготувати низку видань — навчальний посібник «Основи законотворення» (Книга 1), науково-практичне видання «Законотворення в схемах та таблицях», монографію «Законопроектування: сучасні реалії та тенденції розвитку».
З огляду на актуальність розбудови такого демократичного політико-правового інституту народовладдя, як місцеве самоврядування, значно розширено навчальну програму для органів місцевого самоврядування. Сприяти створенню цілісної системи наукових знань у цій сфері покликана підготовлена монографія «Нормативно-правові акти місцевого самоврядування як інструмент розбудови правової, демократичної держави», видання якої теж заплановано на 2014 рік.
Крім того, на веб-сторінці Школи сайту Інституту законодавства Верховної Ради України вперше планується розміщення різноманітних електронних ресурсів, зокрема, науково-методичних видань Школи з питань законотворчості та нормотворчості, а також Реєстру нормативно-правових актів, що регулюють питання законотворення, та рішень Конституційного Суду, які стосуються цієї сфери, Реєстру категоріально-понятійного апарату в сфері законотворчості, який являє собою організовану систему термінів, що позначають базові поняття, що стосуються різних аспектів законотворчої діяльності. Реєстри будуть постійно поповнюватися новими даними.
Підсумовуючи 10-річний досвід діяльності Української школи законотворчості, з упевненістю можна сказати про відповідність такої роботи сучасним потребам щодо підвищення професіоналізму у сфері законотворчості, про що свідчать численні схвальні відгуки від народних депутатів України, керівників депутатських фракцій та комітетів Верховної Ради України, керівників центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування тощо.