Посушливий сезон підвищив урожайність

 

Cоняшник цьогоріч порадував аграріїв урожайністю. Незважаючи на бездощові літо та осінь, з кожного гектара ліквідної культури збирають у середньому по 21,8 центнера. «Для соняшнику кращої погоди, якби і хотів, то не придумаєш. Урожайність на два-три центнери з гектара вища від торішньої — навіть не очікували такого», — прокоментували ситуацію на полях країни в «Укроліяпромі». 

 

За розрахунками фахівців асоціації, вал насіння очікується до 11 млн. тонн. Такий врожай дасть можливість виробити 4,3—4,5 млн. тонн олії, зокрема, 3,9—4 млн. тонн піде на експорт. Річні надходження для нашої держави від експорту рослинних олій Мінагрополітики оцінює в 3,3—3,4 мільярда доларів. Заводи також розпочали переробку. До того ж нинішнього сезону запустили всі, які працювали торік. У тім числі й ті, що розташовані в зоні АТО — у Сватовому, Троїцькому, Слов’янську.


На внутрішньому ринку за соняшник точиться велика конкуренція. Тож і ціни на нього, відповідно, йдуть угору. Вартість стратегічного насіння підігріває і зростаючий курс долара: олія переважно експортується, вона прив’язана до світових котирувань. Знецінення гривні призводить до того, що дорожчає соняшник. Нині він уже коштує майже 10 тисяч гривень за тонну. Особливо стрімко зростає ціна в південних регіонах.


Тим часом на соняшникову перспективу накладаються нинішні посівні негаразди. 


Практично п’ята частина площ, які планувалося відвести під озимі, зокрема й під зернові, досі залишається незасіяною. Вочевидь, більш як на мільйон гектарів розшириться яровий клин. Відтак, схоже, наступного року зростуть площі під соняшником.


Втім, в асоціації «Укроліяпром» зазначають, що не все так однозначно. Істотного розширення посівів ліквідної культури там не очікують. Переконують, що в масштабах країни буде 5—5,2 млн. гектарів. Мовляв, у господарствах сіятимуть соняшник з оглядкою на державну політику останніх років. У чиновницьких кабінетах закликають не зловживати культурою, що надто виснажує грунти. Хоча рішення аграріїв, скільки гектарів відводити під соняшник, значною мірою залежатиме від того, як перезимує ріпак, якою буде кон’юнктура цін на зернові, особливо кукурудзу.


А ось для тих, хто сіяв сою, нинішній рік стає розчаруванням. В «Укроліяпромі» нарікають, що не очікують тих обсягів, які планували — понад 4 млн. тонн. Через погодні катаклізми, можливо, і 3,9 млн. тонн не буде. Відповідно знизиться експорт до 2,4 млн. тонн. Незважаючи на ймовірне скорочення виробництва сої, в асоціації сподіваються на зростання її переробки в Україні до 1,1 млн. тонн. Адже місцеві підприємства спроможні переробити весь вирощений урожай олійних. На жаль, зазначають в «Укроліяпромі», у нашій державі є сприятливі умови тільки для максимальної переробки на вітчизняних потужностях насіння соняшнику (діє експортне мито), а ось соя та ріпак (особливо це стосується ріпаку) масово експортуються за кордон, створюючи там додану вартість та робочі місця.

 

Прогноз

 

За інформацією асоціації «Укроліяпром», основна риса 2014/15 маркетингового року (МР) — значний вплив коливань валютного ринку на цінову ситуацію, передусім це стосується соняшнику, ріпаку, сої, та «прискорені» темпи торгівлі на олійному ринку України. Ця особливість буде характерною і для 2015/16 МР.