На кредитній раді Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) погоджено надання місту Луцьку пільгового кредиту в розмірі 10,4 мільйона гривень під три відсотки річних.


За рахунок цих коштів плановано здійснити енергозбережні заходи в Палаці учнівської молоді, загальноосвітніх школах №№1, 16, гімназії №21 та дитячих садочках №№4, 13, 27, 31. Там, зокрема, передбачається встановити сучасні індивідуальні теплові пункти, здійснити заміну вікон на енергоощадні, частково провести утеплення фасадів, дахів, модернізувати системи освітлення, водопостачання, насосного обладнання в басейнах.


Довідково


НЕФКО — міжнародна фінансова організація п’яти країн Північної Європи (Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії і Швеції), яка фінансує екологічні проекти в країнах Центральної і Східної Європи. Діяльність корпорації орієнтована на економічно виправдані проекти, що забезпечують регіональний природоохоронний ефект.


Приємно, що НЕФКО планує звернутися до фонду Е5Р стосовно збільшення розміру проекту за рахунок надання додаткових грантових коштів в розмірі до 200 тисяч євро (4,8 мільйона гривень). Ця безповоротна позика може бути використана на додаткові заходи з енергозбереження в школах, дитсадках, закладах освіти та на модернізацію зовнішнього освітлення в місті.


Нагадаємо, Луцьк вже має досвід співпраці з НЕФКО. Завдяки отриманню попереднього кредиту в розмірі 400 тисяч євро, енергозбережні заходи були впроваджені в гімназії №21, школах №№5,10, дитячих садках №№11, 21, а також у Луцькій міській клінічній лікарні. Також майже 500 тисяч євро виділено обласному центру для вирішення проблем водопостачання. А загалом Луцькою міською радою та комунальними підприємствами вже отримано майже 500 мільйонів гривень від різних міжнародних фінансових інституцій для впровадження в місті енергозбережних технологій та інфраструктурних проектів. Нині на черзі залучення ще майже 450 мільйонів гривень.


Волинська область.