Сьогодні на Мальті відбувається черговий так званий неформальний саміт ЄС, скликаний головою Європейської ради Дональдом Туском.

На порядок денний винесено обговорення прогресу у виконанні країнами-членами євроспільноти зобов’язань стосовно подолання міграційної кризи та ущільнення зовнішніх кордонів ЄС. Йтиметься також про співпрацю у цьому контексті з третіми країнами (зокрема з Туреччиною), заходи для розміщення біженців, які перебувають у Греції та Італії, на території інших держав, а також про надання підтримки агентствам, що займаються проблематикою мігрантів з Африки.
Нараді євросоюзівських лідерів передував дводенний саміт ЄС-Африка, що розпочався пополудні 11 листопада і закінчується сьогодні. Понад 60 лідерів обох континентів, керівництво ООН і Єврокомісії обговорили координацію спільних дій, спрямованих на зупинення хвилі біженців, утримання відкритих кордонів в Європі та протидію організованим групам, які займаються «контрабандою мігрантів». Йшлося, зокрема, про відсилання нелегальних мігрантів до країн їх походження, а також про надання фінансової допомоги африканським країнам, які мають сприяти зупиненню потоку біженців. Єврокомісія декларує готовність асигнувати 
1 мільярд 800 мільйонів євро.
Фактично дискусія учасників саміту ЄС зведеться до порятунку Шенгенської зони. На цьому під час «Європейської промови» (заходи, що, починаючи з 2010-го, проводяться щорічно в столиці Німеччини на згадку про падіння Берлінського муру) акцентував увагу Дональд Туск. Наголосивши на провідній ролі ФРН в боротьбі з міграційною кризою в Європі, він закликав решту країн спільноти «рішуче і без історичних комплексів» подбати про зовнішні європейські кордони та дотримуватися принципу солідарності, яка полягає у «вмінні посвятити частину власних інтересів задля спільної цінності, якою є Європа». Голова Європейської ради провів неформальну нараду з канцлером Ангелою Меркель, на яку не були запрошені представники ЗМІ. Проте позиція офіційного Берліна відома. А. Меркель пообіцяла, що «не заспокоїться, допоки не буде досягнуто порозуміння щодо справедливого розподілу мігрантів», бо «все інше негідне Європи». Глава німецького уряду також має ініціювати дискусію стосовно спільної європейської прикордонної служби.
Тож сьогоднішня розмова буде нелегкою. Адже, за даними Єврокомісії, більшість країн ЄС не квапляться реалізувати взяті на себе зобов’язання щодо подолання міграційної кризи. Передусім це виявляється у затягуванні виділення фінансової допомоги та підготовки місць для прийняття визначеної квоти мігрантів. Ще більше — низка країн-членів Шенгенської зони почала відновлювати прикордонний контроль на внутрішніх кордонах спільноти.
Враховуючи пануючі настрої, Д. Туск перед початком саміту дав два чіткі меседжі: «Європа не може прийняти всіх бажаючих перебратися на наш континент» та «якщо ЄС хоче уникнути найгіршого, мусить прискорити свої дії».

Варшава.

 

 

Прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат (ліворуч) напередодні саміту зустрів президента Європейської ради Дональда Туска. 

Фото прес-служби Європейської ради.