Сьогодні до України з візитом прибуде єврокомісар з питань торгівлі Сесилія Мальмстрьом. Мета візиту очевидна. З кожним днем дедалі менше часу залишається до нового року, коли вповні запрацює зона вільної торгівлі з Євросоюзом. Та чи стане 1 січня часом-ікс для українських виробників, коли для них відкриється найпривабливіший ринок у світі з 500 мільйонами споживачів?

 

Мало хто нині пам’ятає, що після підписання Угоди про асоціацію 2014 року ЄС в односторонньому порядку для українських виробників уже скасував більшість митних бар’єрів. Тобто, для багатьох секторів економіки ЗВТ фактично вже діє. Але що ми маємо? 2015-го спад експорту до ЄС становив рекордні 35 процентів, за словами міністра економічного розвитку та торгівлі Айвараса Абромавичуса. Звичайно, причина такого падіння природна. Основний товар на продаж у нас — чорні метали. Торік у структурі експорту вони посіли перше місце — сировини було продано на 4 мільярди доларів. Тоді як за «срібний» експорт (зернові культури) вдалося виручити майже вдвічі менше — 1,8 мільярда доларів. Бойові дії на Донбасі боляче вдарили по вітчизняній металургії, звідси й падіння продажів. Утім, це не єдина причина.


Проблемою залишається структура українського експорту до Євросоюзу. Ось, скажімо, за даними Державної служби статистики за 2014 рік, найбільше в ЄС ми купували енергетичних матеріалів, нафти та продуктів її перегонки (загалом на 3,8 млрд. доларів) на другому місці — котли, машини, апарати і механічні пристрої (2,2 млрд. дол.), на третьому — фармацевтична продукція (1,8 млрд.), далі йдуть полімерні матеріали, електричні машини, транспортні засоби. Тобто це продукти виробництва, що містять високу технологічну й інноваційну складову. А основа українського експорту до ЄС — напівсировинні матеріали й продукція сільського господарства. Така ситуація зумовлена успадкованою від СРСР економікою та відсутністю реформ. Власне, без останніх створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом принесе не стільки бонуси, для виробників, скільки проблеми.


Тож сьогодні й завтра єврокомісар з представниками української влади намагатимуться з’ясувати, наскільки готовий вітчизняний бізнес до нових умов.