«Найбільш вдалий час» для візиту Володимира Путіна до Японії може настати хіба наступного року. До кінця нинішнього очільнику Росії здійснити поїздку навряд чи вдасться.

 

Як уже повідомляв «Голос України», в Японії досі сподіваються побачити Володимира Путіна, який обіцяв відвідати країну спочатку восени 2014, а потім протягом 2015 року, коли «настане вдалий час».


Тепер у Країні вранішнього сонця прогнозують можливі майбутні терміни візиту. Так, керівник відділу регіональних досліджень Національного інституту при Міноборони Японії Шінджі Хьодо, наприклад, вважає, що Путін може прибути до Японії навесні наступного року, незадовго до саміту «великої сімки», яку плановано скликати в японському місті Сіма 26-27 травня. Щоправда, відповідаючи на запитання одного із ЗМІ, дослідник інституту Міноборони і стосовно цього терміну висловив сумнів: за його словами, вірогідність такого візиту складає трохи більше як 50%. На думку дослідника, на можливість такого візиту впливають не тільки двосторонні японсько-російські відносини, а й аспекти міжнародної політики, а саме: «криза в Україні й криза в Сирії». Хоча що стосується сирійської кризи, то її вплив на гіпотетичний візит, на думку Хьодо, менш серйозний, якщо порівнювати з українським питанням. Адже Японія, як і інші західні країни, вважають неприйнятним приєднання Криму до Росії, і через це застосували економічні санкції. У випадку із Сирією такої потужної реакції не буде.


Тему продовжила японська телекомпанія NHK, репортери якої повідомили, що «на полях» саміту лідерів «великої двадцятки», який заплановано провести в Туреччині 15-16 листопада, прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе та президент Росії Володимир Путін, вочевидь, будуть домовлятися про візит російського президента до Токіо уже наступного року, звичайно, традиційно «у найбільш прийнятні терміни».

Токіо.