Учора Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман відвідав з робочою поїздкою Прикарпаття.

 


Розпочав свій візит глава парламенту із вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та воїнів, які загинули в зоні АТО (на знімку). Керівник парламенту поклав квіти до могил бійців, що поховані на старому кладовищі Івано-Франківська поруч із місцем поховання січових стрільців, котрі полягли наприкінці 30-х років минулого століття.


В Івано-Франківську очільник парламенту ознайомився з роботою Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), який, до речі, було створено одним із перших у державі, ще 2010 року. Керівник закладу Богдан Питель розповів, що за п’ять років діяльності структура цілком виправдала себе, бо спростила життя тисячам мешканців міста, відгородивши їх від безпосереднього спілкування з чиновниками. Адже, працюючи за принципом «єдиного офісу» і «відкритого простору», у межах одного приміщення представники різних органів влади та підрозділів можуть надавати максимум послуг за короткі терміни. Земельні питання, реєстрація за місцем проживання, відкриття бізнесу, черги у дитячих садках та багато інших аспектів життєдіяльності іванофранківці вже звикли вирішувати за однією адресою. Лише цього року до спеціалістів Центру звернулися понад 75 тисяч городян.


До речі, під час приїзду Голови Верховної Ради Володимира Гройс-мана ЦНАП продовжував працювати у звичному режимі й приймав відвідувачів. До процесу приєднався і пан Гройсман, якого цікавив перебіг оформлення земельних документів. Також запропонував альтернативу реєстрації дітей на електронну чергу в садочки та багато іншого.


Неабияк поталанило того дня прикарпатцю пану Василю, якому Володимир Борисович, записавши його номер телефону, пообіцяв допомогти вирішити питання з реєстрації самобуду. На завершення екскурсії Центром Володимир Гройсман сказав, що треба максимально спростити процес надання таких послуг і назавжди відмовитися від системи «довідки на довідку». За його словами, людина має приходити в такі заклади з паспортом і заявою, решта має бути в базі даних.


На зустрічі з керівництвом і громадськістю краю в обласній філармонії столичний гість зізнався, що вісім років збирався до нашого чудового міста. Відзначивши потужне прикарпатське лобі у Верховній Раді, її глава наголосив, що сьогодні кожну реформу доводиться буквально виборювати. Не всі сьогодні розуміють важливість тих змін, які вони несуть із собою. «Я в них вірю і тому обстоюю їх. Ми всі повинні зрозуміти, що якщо не побудуємо європейської правильної системи врядування, то ніколи не наведемо лад у власному домі. Тому питання децентралізації влади є сьогодні дуже важливим і нагальним. Насамперед для регіонів країни, — зазначив Голова Верховної Ради. — Адже ця реформа несе фінансову незалежність кожному населеному пункту, починаючи від міста і закінчуючи окремим селом. Повірте, що я, перебуваючи на посаді міського голови Вінниці, міг про такі зміни тільки мріяти».


Також цього дня в Івано-Франківську відбулося виїзне засідання Бюджетного комітету Верховної Ради.

 

Івано-Франківськ.

 


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.