Верховна Рада продемонструвала здатність приймати важливі рішення, — так прокоментував Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман ухвалення парламентом пакета «безвізових» законопроектів в ефірі одного з вітчизняних телеканалів.

 

«Саме цей парламент здатний приймати рішення, хоч би як було важко, — наголосив В. Гройсман. — Сьогодні було дуже багато дискусій, багато різних думок, були рішення, які розколювали зал, але водночас я вірю, що якщо ми щось не проголосували сьогодні, ми це обов’язково зробимо завтра або післязавтра».


«Я вірю в те, що політичні партії, які є представниками українського народу в парламенті, далі проявлятимуть свою мудрість і зможуть знаходити всі необхідні підстави для прийняття відповідних рішень, у тому числі, які забезпечать нам європейську інтеграцію», — підкреслив він.


«Важкий, непростий, але достатньо продуктивний день, — сказав В. Гройсман. — Ми ухвалили сьогодні всі необхідні закони, які були в порядку денному, щодо впровадження безвізового режиму і підійшли до розгляду важливих питань, зокрема щодо зменшення ренти на газ, продовжили мораторій на продаж сільськогосподарської землі».


Керівник парламенту наголосив, що «безвізові» закони було ретельно розглянуто у профільних комітетах за участю експертів, і депутати «знаходили ті рішення, які дають змогу цим законам відповідати директивам ЄС».


В. Гройсман повідомив, що тексти цих законів будуть направлені нашим європейським партнерам для оцінки їх на відповідність європейським директивам, запевнивши, що тільки-но це відбудеться, він одразу їх підпише і відправить на підпис Президенту. «Якщо ми будемо бачити, що якась норма не відповідає європейським директивам, у нас є можливості внесення відповідних змін для того, щоб виправити помилку, якщо вона була допущена комітетами, — зауважив глава парламенту. — Але я хотів би вірити в те, що все буде абсолютно нормально, і ми зможемо далі продовжувати процес щодо набуття права на безвізовий режим».
Коментуючи призначення дати проведення місцевих виборів у Маріуполі і Красноармійську, В. Гройсман зазначи: «Ми не мали жодного права обмежувати людей робити свій вибір».


Керівник парламенту також висловив сподівання, що парламент знайде «правильне рішення» щодо недопущення дискримінації у питаннях праці та знайде компроміс у питанні зменшення ренти на газ.


«Мають відбутися серйозні консультації уряду з політичними фракціями, експертами для того щоб закон про зменшення ренти на газ у четвер був остаточно ухвалений і відповідав двом критеріям, — сказав В. Гройсман. — Перше — це реальне здешевлення газу для людей, друга позиція — щоб він не підігравав на цьому достатньо складному питанні олігархічним кланам, які займаються газом».