На приїзд Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана найбільше чекали сільські та селищні голови Прикарпаття. Тобто ті люди, які вже безпосередньо зіштовхнулися з нюансами започаткованої в країні децентралізації. Тому і розмова в переповненій залі обласної філармонії (на знімку) була відверта, без зайвої голослівності. Найперше, на чому наголосив глава парламенту, що децентралізація — одне з найважливіших завдань, яке має виконати Україна на шляху до європейського розвитку. І розпочалась вона саме з фінансової децентралізації, яка, за словами В. Гройсмана, вже сьогодні забезпечує додатковий ресурс у місцевих бюджетах і дає можливість розв’язувати проблеми, що накопичувалися десятиліттями.

Також наголошувалося, що без децентралізації влади та передачі повноважень і відповідальності на місця неможливо ефективно розвивати економіку, освіту, досягнути загального добробуту держави. Розповідаючи про особливості проведення реформи, 
В. Гройсман зауважував, що вона жодним чином не пов’язана з деструктивними процесами у суспільстві, як це часто намагаються доводити представники окремих політичних сил. «Якщо хтось говоритиме, що зміни до Конституції несуть федералізацію, узурпацію влади, то це є абсолютна неправда, — запевнив Голова Верховної Ради. — Я готовий присягнути: ті зміни, які ми сьогодні пропонуємо, повністю відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування. Це те, що треба виборювати». Водночас додав, що згадана реформа має на меті максимально наблизити систему влади до людей та забезпечити нові об’єднані громади окремим фінансуванням, що спрямовуватиметься на розв’язання проблем на місцях, без очікування «подачок» зі столиці, як це було раніше.
Представники місцевого самоврядування у відповідь не мовчали, а ставили главі парламенту зустрічні, подекуди і гострі запитання. Зокрема, щодо так званої, на їхню думку, добровільності об’єднання в територіальні громади (ОТГ) і надто комплексного підходу до цього процесу. Пан Гройсман у відповідь вкотре наголосив: базові зміни до Конституції принесуть в області, міста та райони повноцінне місцеве самоврядування. Обласні ради матимуть свій виконавчий комітет, який обиратиметься на місцях, а не призначатиметься з Києва. Що стосується адміністративної реформи та об’єднання територіальних громад, то прозвучало запевнення, що це робиться не для того, щоб «когось до чогось примусити», а щоб допомогти дотаційним селам. Очільник парламенту не припускає ситуації, що «сильні об’єднаються, а слабкі залишаться сам на сам зі своїми проблемами», оскільки саме ОТГ отримають пряме фінансування, а ті, хто не погодився на такий процес, залишаться на забезпеченні минулих років. Тому сьогодні, на його переконання, маємо зробити перший крок, щоб допомогти слабким.
На зрілому підході всіх політичних сил для прийняття правильних європейських рішень Володимир Гройсман наголошував уже на брифінгу. За його словами, сьогодні ми накопичуємо власний досвід впровадження реформ. Так, багато популізму, багато слабких чиновників, український парламент також потребує реформування. І пообіцяв, що до кінця січня буде презентовано, відповідно до підписаного меморандуму з Європейським парламентом, спільний план дій щодо реформи Верховної Ради. Апарат парламенту, на його переконання, має стати для народних депутатів прозорою та якісною сервісною службою, а парламент — більш відповідальним, бо реформа «відкриє нові та якісні можливості спілкування між фракціями, коаліцією та опозицією». У майбутньому В. Гройсман передбачає «абсолютно відкритий» електронний парламент, нові процедури щодо напрацювання і прийняття законів, їх обговорення, режиму голосування, новий Регламент, які повністю відповідатимуть європейській практиці і стандартам». Водночас було зауважено, що реформа не передбачає зміни кількості народних обранців, проте не виключає такої можливості.
Щодо місцевих виборів, то зміну законодавства напередодні їх проведення він назвав «ганебною практикою», коли деякі політсили намагаються змінити закони «під себе». А щоб не було такої спокуси — країні потрібен новий Виборчий кодекс, який «впорядкує, розставить усе на свої місця і стане ознакою демократичного суспільства».

Івано-Франківська область.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

«Те, що ви бачите на вулицях Івано-Франківська — нові дороги, дитячі садки, інші рішення, які потребували коштів, — це результат саме фінансової децентралізації».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.