За словами Президента Петра Порошенка, незважаючи на перемир’я, ситуація на сході країни має стійку тенденцію до загострення. Про це він заявив, відкриваючи засідання Ради національної безпеки і оборони (на знімку). Днями, повідомив глава держави, виникло бойове зіткнення, де частини й підрозділи Збройних Сил України продемонстрували добрий бойовий вишкіл, миттєве та ефективне реагування на атаки диверсійно-розвідувальних груп та груп бойовиків.

«Ці спроби зірвати Мінські домовленості — не просто провокуючи українських військових диверсійними діями, обстрілами наших територій зі зброї, яка мала давно бути відведена, недопуском Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в місця спостереження і в місця відведення бойової техніки, до неконтрольованої Україною ділянки україно-російського кордону, — свідчать про те, що ризики і загрози нашій національній безпеці, суверенітету, територіальній цілісності і незалежності залишаються надзвичайно високими», — прокоментував останні події Петро Порошенко.
Президент повідомив, що військовослужбовці на сході мають наказ давати відсіч ворогу в разі загрози їхньому життю аж до відкриття вогню на ураження. «Ми не допустимо, щоб ворог зміг застати нас зненацька», — констатував глава держави. Водночас він наголосив: це лише оборонні дії, і, не-зважаючи на провокації, ми неухильно виконуємо домовленості для встановлення миру. Глава держави також зазначив, що Україна проводить консультації з країнами Європейського Союзу і трансатлантичними партнерами про продовження санкцій до країни-агресора.
Одним із пріоритетних завдань Президент назвав підвищення зарплат військовослужбовців. Передусім тих, котрі йдуть на контрактну службу. Також ішлося про проведення інтенсивної бойової підготовки, реалізацію державного оборонного замовлення, розширення спроможності розвідувальних органів, посилення контррозвідувального захисту, боротьбу з тероризмом і диверсійною діяльністю, облаштування і забезпечення захисту державного кордону України, модернізацію морської охорони. Глава держави відзначив: уже вдалося значно підвищити ефективність використання коштів. Зокрема, завдяки діяльності волонтерського десанту в Міністерстві оборони, створенню офісу реформ, переходу на електронні торги, звільненню низки посадовців за підозрою в корупції.
Водночас, наголосив Президент, заплановані витрати на оборону виходять із відносно оптимістичного прогнозу розвитку ситуації, коли перемир’я триватиме, а активних бойових дій не буде. «Але, в разі істотного загострення ми маємо бути готові до того, що витрати доведеться збільшувати», — сказав Верховний головнокомандувач.
«Ніхто не може зрівнятися з українцями в бойовому і моральному дусі, патріотизмі й вишколі, — передає слова глави держави його прес-служба. — Підтвердженням цього є те, що з нами — весь світ». У цій війні з нами правда, переконаний Президент, тож маємо зробити все можливе, щоб визволити українську землю.

ЦИФРИ

У стратегії національної безпеки країни фінансування потреб безпеки і оборони визначено на рівні не менш як п’ять відсотків ВВП. Згідно з воєнною доктриною, безпосередньо на оборону має витрачатися не менш як три відсотки валового продукту.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).