З’їзд суддів має дати позитивний сигнал суспільству і своїми діями довести, що в суддівському середовищі є порядні фахівці, а суддівський корпус готовий здійснювати рішучі кроки для зміни системи правосуддя в Україні. На цьому наголошували учасники акції, приуроченої до відкриття XІІІ з’їзду суддів України. Активісти публічно оголосили список суддів-кандидатів, які, на думку представників громадськості, дискредитували себе одіозними та незаконними рішеннями. Вимогою акції стало гасло «13 друзів Ківалова не повинні бути в суддівському самоврядуванні». Громадські організації зажадали не допустити зазначених кандидатів на посади суддів Конституційного Суду, Ради суддів України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Учасники акції поширювали інформацію про пропозиції Реанімаційного пакета реформ (РПР) щодо судової реформи. Серед ініціатив — забезпечення максимальної незалежності судової влади від політиків, забезпечення гідних умов праці для суддів, призначення суддів на посади в новостворених (реорганізованих) судах на прозорих конкурсних засадах тощо. Громадський порядок навколо Міжнародного центру культури і мистецтв, де відбувався з’їзд суддів, охороняли півтори сотні поліцейських.

«Підвищена увага суспільства і відповідальність — це реалії сьогодення. Ми повинні докласти максимум зусиль, щоб змінити стереотип про «поганого суддю». Кожен із нас повинен почати із себе, змінювати свою поведінку», — зазначив у виступі на з’їзді Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, йдеться на сторінці «Судова Реформа РПР» у Facebook.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.