Порядок денний зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи ще не складено, але не виключено, що українське питання буде винесено на обговорення. Так, для підготовки доповіді «Політичні наслідки кризи в Україні» Київ відвідала доповідач Комітету з політичних питань та демократії ПАРЄ Крістіна Зеленкова.
Наша держава стала членом Ради Європи 9 листопада 1995 року. Тобто 19 років тому. Але весь цей час ми перебуваємо під процедурою моніторингу, бо так і не спромоглися виконати всі, взяті на себе під час вступу, зобов’язання.
Водночас більшість обов’язків, передбачених висновком ПАРЄ №190, що був ухвалений 1995 року після того, як Україна стала членом Ради Європи, виконано. Проте події у Криму та на Донбасі й політична турбулентність у Києві гальмують процес зняття процедури моніторингу. 
Крім того, не завершено одну з ключових реформ, що її обіцяла провести Україна, — судової системи та прокуратури. Втім, останнім часом, і це відзначають доповідачі ПАРЄ, в цьому напрямку було зроблено більше, ніж за всі попередні роки.
Та сьогодні Рада Європи для України — не стільки контролер реформ (цю роль краще виконує Євросоюз), скільки союзник у боротьбі з Росією через агресію на сході та окупацію Криму. Рада Європи — єдина з впливових міжнародних організацій, Парламентська асамблея якої позбавила делегацію Росії права голосу. І це, незважаючи на те, що внески РФ одні з найсуттєвіших.
Під час зустрічі з Крістіною Зеленковою Президент України Петро Порошенко проінформував про ситуацію на Донбасі, наголосивши на тому, що останнім часом спостерігається загрозлива тенденція стосовно збільшення кількості обстрілів та атак проросійськими бойовиками українських позицій в зоні проведення АТО. «У випадку ескалації ситуації на Донбасі та продовження невиконання Росією Мінських домовленостей міжнародна спільнота має бути готовою посилити санкції та обмежувальні заходи щодо Росії», — вважає Петро Порошенко. Також він акцентував увагу на складній гуманітарній ситуації на окупованих територіях Донбасу, порушеннях прав кримськотатарського народу в окупованому Криму і закликав продовжувати всіма наявними механізмами, у тому числі в рамках ПАРЄ, сприяти звільненню українців, які незаконно утримуються в РФ, зокрема Олега Сенцова та Надії Савченко. Глава держави звернув увагу Крістіни Зеленкової на зростання утисків прав українців в Російській Федерації, зокрема ситуацію навколо Бібліотеки української літератури у Москві. «Ми розраховуємо на подальшу активну позицію Парламентської асамблеї Ради Європи у питанні переслідування Російською Федерацією українців як на території РФ, так і в Криму», — наголосив глава Української держави.

 

 

Переговори Петра Порошенка та Крістіни Зеленкової.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).