Зниження ставок рентної плати за видобуток газу з 70 до 29% тільки для приватних газовидобувних компаній призведе до банкрутства найбільшої державної компанії «Укргазвидобування», яка видобуває 3/4 всього газу в країні, й тарифи на газ не будуть знижені. Так прокоментував перший заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, чому було перенесено розгляд законопроекту щодо зниження ренти на газ (№2835).


За словами Соболєва, таку правку було внесено до законопроекту в середу пізно ввечері. «Було внесено правку, за якою знижують рентну плату з 70 до 29% тільки для приватних газовидобувних компаній. А для найбільшої державної компанії, яка видобуває, — «Укргазвидобування» — пропонується відтермінувати зниження ренти на півроку — до 1 квітня наступного року чи ще на рік, — сказав депутат. — Ми вважаємо, що це не вирішення питання і призведе лише до одного — банкрутства державної газовидобувної компанії і зниження тарифів на газ не буде. Тому набагато краще, аніж провалити рішення, ще раз провести консультації. Ми відчуваємо, що знаходимо якийсь консенсус серед усіх фракцій, і саме тому ми взяли паузу, щоб спільне погоджене рішення було винесено в зал».


Консультації триватимуть на рівні керівників фракцій. Соболєв відзначив, що позиція фракції «Батьківщина» незмінна — встановити єдине оподаткування для державної і приватних кампаній. «Тоді є логіка, якою має бути ціна на газ, бо рентна плата є складовою ціни на газ», — наголосив парламентарій.


За його словами, на засіданні профільного комітету депутати отримали довідку від компанії «Укргазвидобування», згідно з якою, заборгованість компанії за податками становить майже шість мільярдів гривень, це передусім рентна плата. «Якщо збережеться рентна ставка 70%, то з наступного року ця компанія почне тотально втрачати об’єми видобутку газу. Хто в цьому зацікавлений? Лише той, хто закуповує цей газ за кордоном», — резюмував С. Соболєв.