Із Хмельницького до донецької Костянтинівки і в зворотному напрямку відтепер тричі на тиждень курсуватиме прямий потяг. При цьому вартість квитка до кінцевої станції у плацкартному вагоні стане всього у 155 гривень, у купейному — 256.

 

 

Ще задовго до початку бойових дій на сході маршрути прямого сполучення між Хмельницьким та Дебальцевим і Харковом скасували, що викликало певні труднощі у місцевих жителів. Альтернативою був поїзд Львів—Харків, проте місць на всіх не вистачало.


«На час відправлення вже розпродано 63 відсотки квитків, — розповів начальник поїзда Олександр Липа. — Думаю, поки доїдемо до Києва, то практично всі будуть розкуплені. Тож на нестачу пасажирів скаржитися не доведеться. Сподіваємося, що цей напрямок буде зручним і вигідним і для залізниці, і для пасажирів.


Хоча говорити наперед, якою буде доля цього маршруту, ніхто не хоче. Провідниці констатують, що пасажирів поки що не так і багато. Пояснюють це насамперед тим, що багатьом просто невідомий новий рейс.


Підтверджує це і чоловік, який прямує до Охтирки. Зізнається, що про цей маршрут дізнався випадково, але задоволений і вартістю квитка, і тим, що зможе доїхати без пересадок. Розповідає, що раніше дружина доволі часто їздила до Хмельницького — там скуповувалась на базарі і везла на продаж додому. Так працював їх невеличкий родинний бізнес, і тепер, коли видатки на квитки скоротились майже вдвічі, можливо, поїздки почастішають.


На це сподівається і пенсіонер із Харкова, котрий навідувався до земляків у Хмельницький. Радіє, що не купував наперед зворотний білет, бо до Хмельницького добирався із пересадкою у Києві, потім їхав електричкою до Шепетівки, а звідти маршруткою до обласного центру. Це довго і незручно, але такий маршрут був найбільш економним.


Так сталося, що на цьому першому рейсі найбільше пасажирів у тих вагонах, де їдуть хлопці у камуфляжі. Вони небагатослівні, говорити про свою поїздку не дуже хочуть. Їхні командири кажуть, що це мобілізовані та контрактники окремої бойової прикордонної команди, які направляються до Краматорська. Поки що у них квиток лише в один бік. Але і вони, і родичі, котрі прийшли проводжати, сподіваються, що цим поїздом повернуться додому живими і неушкодженими.


Маршрут, за яким тепер регулярно курсуватиме потяг Хмельницький—Костянтинівка, не назвеш новим у повному розумінні цього слова. Хоч з певними змінами, він просто відновлюється — поступово, але впевнено.

Хмельницький.


Фото автора.