У Млинівській центральній районній лікарні на Рівненщині втілюють масштабний проект із енергозбереження, що окупиться менш як за три роки й зекономить тисячі бюджетних гривень.

— До участі в обласному конкурсі з енергозбереження, — каже головний лікар ЦРЛ, заслужений лікар України Віктор Ковальов (на знімку), — нас спонукала низка проблем з теплозабезпечення та економного використання електроенергії. Щоб перемогти, довелося представити ефективний і швидкоокупний проект. До його розробки залучили столичних фахівців з енергоаудита. І от — виділено більше мільйона гривень. Дольова участь району — 470 тисяч, решта — видатки обласного бюджету. Тепер на енергозабезпечення лікарні щороку витрачатиметься на 400 тисяч гривень менше.
Насамперед зосередили увагу на показаннях лічильників постачальника та споживача тепла. Виходило, що на виході з котельні він показував 10 кілокалорій, а в лікарняні приміщення доходило лише 5. А платити доводилося за лічильником постачальника. Нині, за проектом і завдяки павільйонній забудові медичного закладу, кожне приміщення обладнано власним пунктом регулювання та обліку тепла. Заощаджують тут і електроенергію. За неї щомісяця доводилося платити до тридцяти тисяч гривень. Замінивши вісімсот 75—100-ватних лампочок на 20-ватні, зменшили витрати — в 4—5 разів. Вирішили давню проблему з водопостачанням. Раніше потужність водопровідної системи не дозволяла доставити воду на верхні поверхи лікарні. Тепер, облаштувавши вузол підйому води, і з незручностями покінчили. Проблеми гарячого водопостачання у лікарні теж не існує: встановили бойлери. В одному з відділень, завдяки вагомій підтримці місцевого господарника і мецената Сергія Костючка, повністю замінили вікна на енергозберігаючі, що дало результат — температура повітря піднялася на 3—4 градуси.
— Завдяки впровадженню проекту лікарня стала теплішою, комфортнішою, — тішиться Віктор Ковальов. — На радість працівникам і пацієнтам.

Млинів
Рівненської області.

Фото автора.