«Про засади державної політики охорони здоров’я» — такою була тема представницького круглого столу, який минулої п’ятниці провів Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я. У ньому взяли участь народні депутати України, представники адміністрації Президента та Кабінету Міністрів, МОЗ, інших міністерств і відомств, обласних державних адміністрацій, Національної академії медичних наук, Національної академії державного управління при Президентові України, провідних наукових медичних установ та вищих навчальних закладів, медичних асоціацій, професійних спілок, міжнародних організацій.

Як зазначила у вступному слові голова комітету Ольга Богомолець, круглий стіл проводиться з метою змусити державу зрозуміти, що має бути державна політика в охороні здоров’я. За словами керівника комітету, потрібно спільними зусиллями медичної спільноти, громадянського суспільства доводити тим, хто сьогодні не розуміє, що охорона здоров’я, освіта і безпека є тими базовими підвалинами, на яких стоїть держава. Слід визначитися, що ми маємо в разі реформування отримати, що отримають люди, заради чого вони сплачують податки? Ми вимагаємо сьогодні від МОЗ, Національної ради реформ, від Президента і парламенту оприлюднення того, куди ми йдемо, й офіційної фіксації цього шляху, наголосила Ольга Богомолець.
В Україні відсутня державна політика охорони здоров’я, заявив доповідач — заступник голови профільного парламентського комітету Олег Мусій. На його переконання, необхідно нарешті визначити засадничі цінності охорони здоров’я і життя людини, громадянина України. За його словами, шлях до цього лежить через чітке законодавче визначення вектору розвитку охорони здоров’я, прогнозованість і незалежність політики від змін політичного клімату, коаліцій і міністрів.
Під час дискусії зверталась увага на те, що впродовж останніх років робляться спроби непослідовного реформування медичної галузі. Зокрема, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський найгострішою проблемою управління нею назвав «відсутність наступності». Через низку причин на законодавчому рівні, зазначалося у виступах, й досі не визначено концептуальні засадничі принципи, за якими далі функціонуватиме галузь. Відсутнє нормативно закріплене цілісне комплексне бачення напряму реформування охорони здоров’я та індикаторів ефективності змін. «У полі зору мають бути в тому числі й доступ до освіти, якісне харчування, розвиток дитини — все, що формує суспільне здоров’я», — вважає віце-президент Національної академії управління при Президентові України Марина Білинська. Учасники дискусії констатували: неузгоджені ініціативи не забезпечують стійкості і послідовності державної політики. Cтати сигналом для всіх політичних сил, громадських організацій міжнародної спільноти для забезпечення чітких і скоординованих дій і впевненості в її реалізації може тільки відповідний закон. Водночас директор департаменту охорони здоров’я Донецької обласної державної адміністрації Юрій Узун застеріг: «якщо не буде порозуміння з громадами, закон не працюватиме». Слід робити акцент на результат, в центрі уваги ставити пацієнта, думати над тим, як забезпечити ефективне використання наявних ресурсів, сказав лідер програми з охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, уразливості та конфліктів Представництва Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні пан Фон Зао.
Робота над законопроектом, що визначає правові, економічні, соціальні, гуманітарні та організаційні засади здійснення державної політики охорони здоров’я, ведеться нині в комітеті. Його більшість прийняла рішення взяти на себе відповідальність і запропонувати українському народу, медичній громаді план дій із побудови нової системи охорони здоров’я. Ставиться мета не лише спрямувати зміни в галузі на поступове наближення до кращих світових стандартів, а й дати можливість досягти згоди всіх політичних сил стосовно стратегічних принципів і підходів до побудови національної моделі охорони здоров’я, що надасть сталості і прогнозованості розвитку галузі, сприятиме залученню необхідних для цього технічних і фінансових ресурсів.
Учасники круглого столу закликали народних депутатів якомога швидше доопрацювати законопроект і домогтися його ухвалення.

Вл. інф.