В Івано-Франківську обговорили стан виконання місцевих кошторисів області в умовах бюджетної децентралізації та перспективи розвитку краю. У засіданні взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Андрій Павелко (на знімку), голова ОДА Олег Гончарук, народні депутати — члени профільного комітету, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, а також обранці від Прикарпаття — Ігор Насалик, Михайло Довбенко та Анатолій Матвієнко.

Таке представницьке виїзне засідання парламентського комітету відбулося вперше, тому під час нього обговорили як найбільш проблемні питання області, котрі потребують фінансування з державного бюджету, в тому числі й додаткового, так і позитивні здобутки. До останніх із впевненістю можна зачислити фінансове забезпечення та виконання будівництва доріг в області, про що відзвітував начальник галузевої служби Василь Буджак. Зокрема, йшлося про три магістралі державного значення, які перетинають область і є важливими в плані сполучення для всього Західного регіону й виходу до країн Євросоюзу. За словами доповідача, на дорогах Татарів—Кам’янець-Подільський та Мукачеве—Львів роботи ще тривають, а на місцевому відтинку Стрий—Чернівці—Мамалига завершені повністю. Кошти на ремонтні роботи виділялись як з державного бюджету, фонду регіонального розвитку, так і за співфінансування із місцевих бюджетів. Частка державної допомоги становила понад 800 мільйонів гривень. І це, за словами народного депутата Віктора Кривенка, великий кредит і аванс довіри, які виділено на розвиток Прикарпаття і які треба виправдати, точніше використовувати кошти за призначенням і встигнути їх освоїти до завершення року.
Користуючись присутністю колег, прикарпатські депутати в рамках підтримки розвитку міста вирішили попросити з державного бюджету кошти на будівництво мосту через Бистрицю, відновлення комплексу споруд палацу Потоцьких та термоізоляцію будинків. Водночас запевнили, що не просять всю суму повністю, готові долучитися до партнерського співфінансування. Наприклад, що стосується мосту, який має з’єднати мікрорайон Пасічна з центральною частиною міста, то із загальної суми для будівництва у 350 млн. грн. дуже хотіли б розраховувати на 150, решту складуть кошти грантові та місцевого бізнесу. Це ж саме стосується і реконструкції візитівки обласного центру — палацу Потоцьких, оскільки поляки готові профінансувати 70 відсотків вартості всіх ремонтних робіт.
В свою чергу директор департаменту фінансів ОДА Галина Карп розповіла про надходження в обласний бюджет, у тому числі від продажу пального, алкогольних та тютюнових виробів, торкнулася питань заборгованості виплати зарплат і також виокремила першочергові завдання, що потребують залучення державних грошей. У переліку — будівництво сучасного перинатального центру, спорудження хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні, реконструкція драмтеатру, здійснення протипаводкових заходів та інші питання.
На завершення народні депутати висловили підтримку голові облдержадміністрації та колегам від Івано-Франківської області стосовно реалізації стратегії розвитку області, зокрема втілення в життя проекту «Єврокарпатська ініціатива», запротоколювали всі першочергові заходи, що потребують залучення коштів із державного бюджету, і повідомили, що остаточне рішення прийматимуть уже в Києві.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.