Перерахунок пенсій у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму відбувся. Вже у жовтні певна категорія пенсіонерів отримала свою доплату (по Києву середня — 120 гривень). Наскільки вона відчутна, болюче питання, бо кожен розуміє, що ціни на їжу, ліки та комунальні послуги збільшилися у рази. Та пенсійна реформа триває. Про те, що вже зроблено та що чекає на нас найближчим часом, інформували начальник Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Володимир Аніканов та його заступниця з питань пенсійного забезпечення Світлана Глущенко на прес-конференції, яка нещодавно відбулася у Києві.

Поряд зі статистичними відомостями щодо кількості доплат по Києву Володимир Аніканов запевнив, що наступні підвищення пенсій відбудуться у травні та грудні 2016 року — це питання розглядається на рівні уряду, і тоді вже, ймовірно, буде охоплено ту категорію, яка не потрапила під перерахунок цього року, а це «чорнобильці», наукові працівники та інші.
Організатори прес-конференції наголосили на новітніх технологіях у їхній роботі. На сьогодні в органах Пенсійного фонду України функціонує веб-портал ПФУ (portal.pfu.gov.ua). Зареєстровані користувачі (а їх в Україні вже майже півмільйона) можуть щомісяця отримувати виписку із системи персоніфікованого обліку. За допомогою такої інформації працівник може легко контролювати, як роботодавець сплачує за нього єдиний внесок. Пенсіонери можуть регулярно отримувати інформацію з власної пенсійної справи, де буде вказано вид та суму призначеної пенсії з урахуванням індексації, надбавок та підвищень, встановлених законодавством.
Кияни можуть отримати консультації в мережі Facebook на офіційній сторінці Головного управління ПФУ в м. Києві (www.facebook.com/gupfukіev).
З вересня цього року в Головному та районних управліннях ПФУ м. Києва запроваджено Skype-зв’язок. Ця послуга передусім необхідна для людей з обмеженими можливостями. Скориставшись допомогою дітей чи онуків, пенсіонери, не виходячи з дому, можуть у відеорежимі поспілкуватися зі спеціалістами та отримати консультації з тих чи інших питань.
З початку 2016 року в рамках реформування пенсійної системи в Україні розпочнеться впровадження централізованої системи призначення та виплати пенсій (ЦСПВП) на базі електронної пенсійної справи.
Єдина ЦСПВП дасть змогу обслуговувати людей за лічені хвилини. Автоматизована обробка даних і документів покликана зробити послуги фонду максимально доступними для всіх громадян незалежно від місця їх проживання, надавати послуги онлайн (без особистого відвідування), мінімізувати час обслуговування.
Окрім того, нова система дасть змогу уникати впливу людського фактору під час призначення пенсій та сприятиме зменшенню паперового документообігу. Так, для призначення пенсії людина надаватиме працівнику ПФУ оригінали паспорта, трудової книжки, інших необхідних документів, які буде відскановано (оцифровано) і на підставі яких буде сформовано електронну пенсійну справу. Електронну заяву про призначення пенсії буде заповнено і роздруковано працівником ПФУ, а особа, якій призначається пенсія, лише поставить на заяві свій підпис.

Записала Оксана КАЛУГІНА.

ТИМ ЧАСОМ

На українців з 1 січня 2016 року чекає неприємна новина — пенсії обраховуватимуть лише із заробітної плати (доходу) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року (з цього дня почала діяти система персоніфікованого обліку). До 1 січня 2016 року пенсіонер мав право подати для обрахунку пенсії довідку про заробітну плату (дохід) за будь-які 5 років (60 календарних місяців) страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року незалежно від перерв. З урахуванням коефіцієнтів перерахунку та заробітку, отриманого до 1 січня 2000 року, подавати таку довідку пенсіонеру могло бути вигідніше (особливо тоді, коли його заробіток вдвічі і більше перевищував середню зарплату по країні в той період). Отже, з 1 січня 2016 року розмір пенсії залежатиме від розміру заробітної плати, отриманої з 1 липня 2000 року до моменту виходу на пенсію. 
Проте є і приємна новина. З 1 січня 2016 року припиняють дію обмеження у сплаті пенсій особам, які одночасно працюють і отримують пенсії. Нагадаю, ці обмеження почали діяти з 1 квітня 2015 року і стосуються пенсіонерів у період їх роботи на посадах, які давали право на призначення так званих спецпенсій (державні службовці, народні депутати, судді, прокурори, тощо) — пенсія повністю не виплачується до моменту звільнення, а також пенсіонерів, які працюють на інших роботах (посадах) — отримують 85% пенсії, якщо пенсія перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.