Діти з онкологічним захворюванням отримали гроші на лікування, операції та препарати, які неможливо купити в Україні. Кошти для цього, співпрацюючи з фондом «Таблеточки», щомісяця передає перший у столиці благодійний магазин «Ласка». Також крамниця допомагає безпритульним тваринам, якими займається фонд «Happy Paw», — регулярно перераховує відсотки від виручки на їх утримання.

 

Крім цього, магазин допомагає одягом переселенцям, людям похилого віку та малюкам з дитбудинків.


Працює магазин за таким принципом: люди безплатно здають сюди різні речі, далі їх сортують — частину передають благодійним організаціям, а частину реалізовують. А ще організатори співпрацюють із молодими українськими дизайнерами і пропонують відвідувачам справді ексклюзивний одяг за вельми демократичними цінами.


— Якщо ми відібрали щось для наших полиць, будьте певні — це хороша якість, належний стан і презентабельний вигляд, — запевняє одна із засновниць проекту Анна Грищенко.


Анна запевняє, що виручені кошти, за винятком витрат на оренду, податок і зарплати колективу, йдуть на доброчинність. У результаті виграють усі — й ті, хто хоче розвантажити шафу, й ті, хто не має змоги купувати новий дорогий одяг, і ті, кому потрібна матеріальна підтримка.


— Ідею запозичили у англійців. Для них благодійність — норма. Така діяльність підвищує статус громадянина, — розповідає співрозмовниця.


Креативні сходи з дерев’яним оздобленням ведуть до підвального приміщення. Грає ненав’язлива музика, відчувається запах ванілі та свіжомеленої кави. Так, саме кави, адже продавці запропонують не лише допомогу у виборі одягу, а й чашку гарячого напою. Тут можна знайти чоловічу куртку за 200 гривень, жіноче пальто — за 350 гривень, чоловічі сорочки реалізовують по 79 гривень, а футболки — по 59 гривень. Зустрічається навіть ексклюзив: туфлі від Крістіана Лабутена пішли з полиці за 900 гривень майже одразу. Бюджетно, як для центру Києва, чи не так?


До речі, магазин уже передав на благодійність понад 300 тисяч гривень та понад 70 кілограмів речей. Цю інформацію організатори систематично оприлюднюють на своєму сайті.


— Якось взимку до нас зайшли дві дівчини, одягнуті явно не по погоді. З’ясувалося, що вони не тутешні: одна з Сербії, друга з Португалії. Приїхали волонтерками допомагати Майдану. Та до холоду аж ніяк не були готові. Тож ми їм запропонували необхідний гардероб. Залишилися задоволені, — долучається до розмови співорганізаторка проекту Анна Уварова.


Поки спілкуюся із хазяйками незвичайного бутіка, одна дівчина приміряє намисто, виставлене на продаж. Аліна тут постійний клієнт.


— Дізналася про цю крамничку через соціальні мережі, — охоче розповідає вона. — Відтоді часто сюди заходжу. Щоправда, свої речі рідко приношу, бо зайвого в шафі не так багато, але доволі часто купую обновки — стильно і мені по кишені.

 

P.S. Цього тижня відбулося нагородження лауреатів Всеукраїнського конкурсу «Найкращі соціальні проекти — 2015». Серед 198 проектів, поданих на конкурс, засновники благодійного магазину «Ласка» отримали перше місце.

 

Довідково

 

Від «Ласки» уже отримали понад 100 тисяч гривень фонд «Таблеточки» та понад 60 тисяч гривень фонд «Happy Paw».