Що менше часу залишається до запуску зони вільної торгівлі з Євросоюзом (це відбудеться 1 січня 2016 року), то частіше порушуються проблеми українських виробників, з якими ті можуть зіткнутися, коли дешевший та якісніший товар із об’єднаної Європи без мит прийде на наш ринок.

Учора в Києві про переваги й виклики ЗВТ розповідала єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом. За її словами, щоб скористатися бонусами, що їх дає вільна торгівля, Україні варто не сходити зі шляху реформ, особливо у сфері боротьби з корупцією. «Це поліпшить інвестиційний клімат у країні загалом і приведе до вливання капіталів у вашу економіку», — вважає вона. Крім того, особливу увагу сьогодні пані Мальмстрьом радить приділити ветеринарному, санітарному та фітосанітарному контролю. «Саме через відсутність європейської системи стандартизації та контролю, якісні українські товари не можуть потрапити до європейських споживачів», — розповіла єврокомісар. Як приклад вона навела ситуацію з квотами на сільськогосподарську продукцію: «Україна не вибрала збільшені квоти по свинині, яловичині та м’ясу птиці саме через санітарні проблеми. Там, де вони вирішені, як ось по кукурудзі та меду, всі квоти вичерпано».
Утім, як уже повідомляв «Голос України», ситуація у торгівлі з ЄС останнім часом значно погіршилася. Незважаючи на те, що після підписання Угоди про асоціацію 2014 року, ЄС в односторонньому порядку для українських виробників уже скасував значну частину митних бар’єрів. Тобто, для багатьох секторів економіки ЗВТ фактично уже діє. Але 2015-го спад експорту становив рекордні 35 процентів. Причина такого падіння природна. Основний товар на продаж у нас — чорні метали. Торік у структурі експорту вони посіли перше місце — сировини було продано на 4 мільярди доларів. Тоді як за «срібний» експорт (зернові культури) вдалося виручити більш як  удвічі менше — 1,8 мільярда доларів. Бойові дії на Донбасі боляче вдарили по вітчизняній металургії. Утім, це не єдина причина.
На запитання «Голосу України» про чинники такого падіння, Сесілія Мальмстрьом дипломатично відповіла, що в тих секторах, у яких Брюссель зняв чи мінімізував мита, падіння експорту не спостерігалося. Якраз навпаки. Пояснити ситуацію взявся генеральний директор інвестиційної компанії «Дрегон кепітал» Томаш Фіала: «Причина понад тридцятипроцентного падіння не у фізичному зменшенні обсягів експорту до Європейського Союзу, а в зниженні цін на цей експорт. Україна продає передусім сировину — залізну руду, метали. Зменшення цін за останній рік на них становило понад 40 процентів. Вартість сільськогосподарських товарів впала на 20 процентів. Тож обсяг експорту до ЄС є стабільним і навіть навпаки — збільшується. Проблема у світових цінах».
Нагадаємо, за даними Державної служби статистики торік основою українського експорту до ЄС були напівсировинні матеріали й продукція сільського господарства.\

 

 

Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський та єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом (у центрі).

Фото автора.