У Варшаві розпочав роботу новообраний парламент — Сейм і Сенат. 

 

Після запланованого на понеділок приведення до присяги нового уряду в країні почнеться ера «Права і справедливості» (ПіС) — партії, яка стала першою за 25-річну історію демократичної Польщі політичною силою, котрій вдалося здобути необхідну для самостійного формування Ради міністрів більшість.


На першому засіданні було обрано керівні органи обох палат. Маршалком Сейму РП став Марек Кухцінський (ПіС). Варто згадати, що його попередниця Малгожата Кідава-Блонська (ГП) тепер буде одним із заступників маршалка. Станіслав Карчевський (ПіС) майже одноголосно отримав жезл маршалка Сенату, а його попередник Богдан Борусевич (ГП) став одним із чотирьох віце-маршалків (решта — із ПіС).


Важливим епізодом інавгураційного засідання Сейму, окрім «напутнього слова» президента Анджея Дуди, став виступ із заявою про відставку уряду (тепер уже екс) прем’єрки Еви Копач. 


У ситуації, коли господарем президентського палацу є висуванець ПіС, подальші кроки — звичайнісінька формальність. На момент верстки номера президент А. Дуда доручив формування кабінету Беаті Шидло.


За неофіційними даними з джерел, близьких до президентської адміністрації, вручення міністерських портфелів кандидатам у міністри главою держави може відбутися навіть у понеділок.

Варшава.