У М’янмі оголошено офіційні результати виборів. Уперше за останні 53 роки військові поступилися владою цивільним. Таким чином, М’янма отримала шанс покінчити з диктаторським режимом і розпочати демократичні перетворення у країні.

Переконливу перемогу на виборах здобула опозиційна Національна ліга за демократію, очолювана дисиденткою Аун Сан Су Чжі (на знімку). Ця політична сила отримала 238 із 298 місць у нижній палаті та 110 із 133 місць — у верхній палаті парламенту, що  дає можливість не тільки сформувати уряд, а й призначати президента.
Проте, якщо парламент не перегляне поправку до конституції, внесену незадовго до виборів, лідерка партії не зможе стати президентом. Поправка забороняє обирати на найвищу посаду в державі людину, чиї найближчі родичі є громадянами інших країн. А двоє синів лауреатки Нобелівської премії миру, яка п’ятнадцять років провела під домашнім арештом, не є громадянами М’янми. Вони були народжені в шлюбі з нині покійним канадським ученим-тибетологом Міхаелем Ейрісом і більшу частину життя не мали можливості бачитися з матір’ю. Проте Аун Сан Су Чжі може очолити уряд, і вже пообіцяла це зробити.
Слід також нагадати, що загальні вибори в цій країні відбулися вперше після передачі 2011 року влади так званому «перехідному уряду» і початку економічних і політичних перетворень. Востаннє громадяни М’янми мали шанс на волевиявлення 1990-го. Тоді перемогу на парламентських виборах також отримала Національна ліга. Проте військові анулювали результати голосування, а Аун Сан Су Чжі відправили під домашній арешт.
Нині президентом країни є генерал Тан Шві. Він пообіцяв, що зустрінеться з переможницею виборів, коли буде оприлюднено офіційні результати.